Temetés

A barátai, a tisztelői, munkatársai egy szál virággal róhatják le kegyeletüket a Kaposvári Csiky Gergely Színház egykori igazgatója előtt. A hamvak elhelyezésére a család kívánsága szerint Budapesten egy későbbi időpontban kerül sor.

A búcsúztatás végén a virágokat, virágcsokrokat a ravatalozó előtt levő Mária szobornál helyezik el.

Így búcsúztak a színházban Schwajda Györgytől

 

A Csiky Gergely Színháznál hétfő este óta fekete zászló és a több tucat gyertya jelzi, elment a színházépítő. A társulat tagjait megrázta Schwajda György halálhíre. Néhány hete még beszélgettek vele és az évad utolsó bemutatóira készültek. Hornung Gábor már a szolnoki színházban is dolgozott Schwajda keze alatt. Azt mondja: rendkívül erős egyéniségnek ismerte meg, aki új színt hozott mindegyik színházba.

 

- Behozta a falak közé a művészi szabdságot, nagyon hitt a művészek erejében, tehetségében és ezért nem is szólt bele oly módon, ahogy itt megszokták a színészek - mondta Hornung Gábor színész, szervező.

Hollósi Katalin a színház egyik dramaturgja. Édesapjának legjobb barátja volt az igazgató. Együtt kézilabdáztak Budapesten. - Azt mesélik, el sem tudták képzelni, hogy mind a ketten színházban fognak dolgozni. Azt meg pláne nem, hogy ugyanabban a színházban.

Selmeczi Györggyel 30 évig dolgoztak együtt.

- A gyász nemcsak a miénk, nemcsak Kaposváré, hanem az egész magyar színházi életé - fogalmazott a Csiky Gergely Színház zenei vezetője. - Egy óriási személyiséget vesztett el a magyar színházi közösség egy olyan színházi embert, aki párját ritkította, mert konszenzust tudott maga körül teremteni és még azok is tudták tisztelni, akik nem értettek egyet vele.

Schwajda György mindig a nehezebb utat választotta. Volt újságkihordó is, ebből az időszakból sokat merített a groteszk, abszurd drámáihoz. A nemzetzetközi hírű drámaíró és dramaturg, több évtizezedes alkotó tevékenységével beírta magát a magyar színháztörténetbe. Márquez 100 év magányának átiratát ő készítette. Az egész világon ezt használják - a többi között erről is beszélt a Kapospontnak Kaposvárra érkezésekor.

- Az én átiratom került a Márquez Ügynökséghez. A világon sehol máshol nem fogadták el, csak az én feldolgozásomat. Mindenhol ez megy most Görögországban.

Schwajda György az új Nemzeti Színház építését kormánybiztosként is felügyelte. Az utóbbi hónapokban pedig már gőzerővel a kaposvári színház felújításán dolgozott.

Minden erejével azon volt, hogy megszépítse a Csikyt. Első igazi évadának végét nem érhette meg, pedig szakemberek szerint az utóbbi évtized legerősebb, legszínvonalasabb előadásai születtek.

Schwajda Györgyre emlékeztek kedden este az előadás kezdete előtt.

Címkék: Schwajda György, temetés, gyász, kis szines