Óvoda

Ezért a megyében minden ötödik óvodát és minden negyedik iskolát bezárták. Ez derült ki a KSH most nyilvánosságra hozott összesítéséből. A szakemberek úgy vélik: jobb gazdasági helyzetben több gyereket vállanának a családok. Az óvodásokat még kísérik, az iskolások már egyedül érkeznek a kora reggeli járathoz Kaposhomokon. A legkisebbek alig három évesek. A településen már évek óta nem működik iskola és óvoda. Egyre kevesebb a gyermek. Az óvodások és iskolások is Taszárra járnak be. A polgármester azt mondja: nagyon hiányoznak a gyerekek és velük a nyüzsgés.

- Gyerek nélkül egy település olyan kihaltnak tűnik - mondta Laskai Zoltán, Kaposhomok polgármestere. - Nincs mozgás és azért azok a gyerekek akár hogy is mondjuk, hogy rosszak, de azért az kell egy településen. Meg a családnak is lényeges,  hogy itt legyen vele - tette hozzá Laskai. Somogyban tavaly 422 gyerekkel kevesebb született, mint 8 éve. Baranyában és Tolnában ennél jóval kisebb mértékű a csökkenés. Somogyban 8 év alatt az óvodások száma 16 százalékkal kevesebb lett. Az általános iskolások száma pedig 20 százalékkal esett vissza. Ezért kevesebb közoktatási intézményre van szükség.

Minden ötödik óvodát és minden 4. általános iskolát bezártak. Ezzel párhuzamosan csaknem 700 óvoda és általános iskolai pedagógus került az utcára. Több iskolát körzetesítettek, vagy integráltak. Ide Taszárra 6 településről érkeznek reggelente diákok. A tanulók több mint fele bejárós. Horváth Zoltán Gábor, a taszári Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda igazgatója szerint ennek társadalmi, gazdasági háttere van, hogy egyre csökken a gyereklétszám. Nem vállalnak a szülők gyereket. Nyilvánvaló, hogy egy településen olyan kevés gyerek van, hogy ezt teljesen gazdaságtalan lenne fenntartani. Természetesen minél kisebb egy gyerek, minél fiatalabb, annál problematikusabb az, hogy bejár valahova - mondta az igazgató.

Oktatási szakemberek szerint, ha a családok anyagi biztonságban éreznék magukat, több gyermeket vállalnának. A kicsiknek pedig mindenképpen jobb lenne, ha ők az óvodába és legalább az alsó tagozatra a saját településükön járhatnának.

Címkék: kis szines