eyjafjallajokull


Nagy mennyiségű hamufelhő valószínűleg nincs már Magyarország felett, mivel a naplemente szokásos színű volt - tette hozzá a szakember. Bozó elmondta: a légkör szennyezettsége kicsi, a talaj közelében egyáltalán nem emelkedett meg. Az előrejelzések szerint 6 ezer méter alatt vasárnap még mindig nagy területen lehet hamu a levegőben – számolt be az MTI.

Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti.

A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok - így például Bosznia, Szerbia, Montenegró - zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.

Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Címkék: MALÉV, Eyjafjallajökull, Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága, vulkán, Országos Meteorológiai Szolgálat, Izland, hamu, OMSZ, kis szines