Senna

"Jó hashajtó tulajdonságú növény" - írja a szakirodalom a szenna nevű növényről. Merthogy egy Indiában, Arábiában élő, 1-1,5 m magas növényt éppen így hívnak. A szenna a lepényfélék családjába tartozó félcserje. A szenna cserje megszárított levelét és termését alkalmazzák gyógyászati célokra. Gyógynövényszaküzletekben beszerezhető.

A levél tartalmaz homo- és heterodiantron-glikozidokat, szennozid A, B, C és D-t, aloeemodint és reinglikozidokat, valamint flavonoidokat. A termés aloeemodin-tartalma kisebb. Hatóanyagainak köszönhetően erős hashajtóként használják. Teakeverékekben alkalmazzák. Számos gyógyszertári készítmény tartalmaz szennalevelet.

Senna 2


Vigyázat! Túl nagy mennyiségben és tartósan ne alkalmazzuk, mert erős hashajtó! Az alkalmazásakor fellépő hasfájás oka leggyakrabban a túladagolás. Alkalmazása nem javasolt bélszűkület, a bél akut gyulladásos megbetegedései esetén, menstruáció, terhesség és szoptatás alatt, illetve kisgyermeknél. Fogyasztása mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a kiszáradás veszélyének csökkentése miatt ajánlott.

Címkék: Szenna, kis szines