Repcsi


2001. szeptember 11. óta most függesztették fel először a légi forgalmat a szigetországban. Az országos légi irányítási központ utasítása alapján helyi idő szerint "legalább" 18 óráig egyetlen járat sem léphet be a brit légtérbe, és egyetlen repülőgép sem szállhat fel – írja az MTI. A Malév is törölte nyolc esti járatát; nem indulnak el a csütörtök esti amszterdami, dublini, göteborgi gépek, illetve a Helsinkibe, Koppenhágába, Stockholmba közlekedők, valamint a késő délutáni-esti londoniak.

A Malév törölt járatainak utasai átfoglalhatják jegyüket egy későbbi járatra, vagy visszakérhetik annak ellenértékét.

Korlátozásokat vezettek be a németországi repülőtereken is. A frankfurti nemzetközi repülőtéren csütörtök kora délutánig több mint 30 járatot töröltek. A korlátozások elsősorban a nagy-britanniai és a skandináviai járatokat érintették. Értesülések szerint az európai repülésügyi hatóságok fontolóra vették a német légtér lezárását is.

Az Észak-Amerikába az észak-atlanti légifolyosókon tartó járatok esetében a hamufelhő déli irányú megkerülése miatt késésekre lehet számítani. Az Észak-Amerikából Európába tartó járatok Portugália légterében érhetik el Európát.

A Nagy-Britannia fölé sodródott vulkáni hamu - amely súlyos károkat okozhat a repülőgépek hajtóműveiben - már az éjszaka folyamán is fennakadásokat okozott, majd délelőtt teljesen leállt a polgári légi forgalom Skócia légterében. A három legnagyobb skóciai város, Edinburgh, Glasgow és Aberdeen repülőtereit lezárták, csakúgy, mint a regionális légikikötőket. Így csütörtökön csak hajóval voltak megközelíthetők a nyugat- és észak-skóciai szigetvilág lakott települései.

A súlyos fennakadást elsősorban nem a látási viszonyok romlása okozza. A vulkáni hamufelhő csütörtökön délelőtt elérte London légterét is, de ennek nem sok látható jele volt; a fővárosban sütött nap. A fő veszélyt az jelenti, hogy az igen finom összetételű, 6-17 ezer méteres magasságban északról délre vonuló hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit.

Címkék: Nagy-Britannia, Malév, Anglia, London, repülő, kis szines