Tanösvény

Az új tanösvény könnyen megközelíthető, természetszerű erdőben található, az ide kilátogatók túra közben érdekes, a helyszínen megtapasztalható információkat kaphatnak a zselici erdő életéről. Az erdőterületen lehetőség nyílik arra is, hogy a gyakorlatban szerezzenek tapasztalatot az érdeklődők arról, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó úgynevezett vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes, folyamatos erdőborítást fenntartó, természetközeli erdőgazdálkodási mód. E mellett megismerkedhetnek számos, a természetvédelem érdekében tett intézkedéssel.

- Mint minden tanösvénynél, vannak állomások, ahol az adott információkat, érdekességeket átadjuk - mondta el a KaposPontnak Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának területi osztályvezetője. - Talán ez egy újdonság abból a szempontból, hogy nincsenek kint a területen táblák. Ez költségtakarékossági okokból is fontos, meg sajnos a mai időre jellemző vandalizmus miatt is.

Ez az úgynevezett füzetes rendszerű tanösvény, ahol kint a terepen csak számok vannak felfestve az adott állomásokon - tudtuk meg a szakembertől. Egy füzetből lehet az adott információkat megszerezni. Ami teljesen újdonság és egyedülálló, hogy ezt a füzetet, vagy ezeket az információkat internetről az igazgatóság honlapjáról, és más honlapokról, például a WWF honlapjáról is le lehet majd tölteni.

Ezek mellett nagyon fontos még említést tenni a tanösvény névadójáról is. A fekete harkály ugyanis egy nagyon fontos, szimbolikus faj.
- A gazdasági erdőkből eltávolítják azokat a sérült, beteg, gazdságilag értéktelennek tartott, korhadó fákat, amin pont a fekete harkály készíti magának az odvakat - tudtuk meg Szegvári Zoltántól, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának somogyi tájegység vezetőjétől. -  A fekete harkály egy pillér faj, egy kulcs faj, hogyha ezt a harkályt eltávolítjuk az erdőkből, vagy nem teremtjük meg az élőhelyeit, nagyon sok faj is eltűnik innen. Legnagyobb testű harkály fajunk, amelyik nagyon sok odút vág. Viszont csak egyszer használja, utána pedig más fajok, emlősök, denevérek, más madárfajok használják ezt az odút. S hogyha nem lenne itt, akkor ez a sok faj hirtelen eltűnne innen az erdőből.

Az egész ökológia rendszer összeborulna, összedőlne, mint ahogy egy pillérből, egy boltívből a pillérkövet kivennénk és összeborulna - tette hozzá a szakember.

Címkék: fekete harkály, tanösvény, Töröcske, Zselic, kis szines