jelöltek

 

Egy hetet töltenek el nálunk a Youth Democracy project keretében, mely a Nemzeti Civil Alapprogram, az Európai Unió Fiatalok Lendületben Program és természetesen a Somogy Megyei Önkormányzat támogatásával jöhetett létre. A program lényege, hogy különböző nemzetiségű fiatalok különböző játékos tevékenységeken keresztül ismerkedjenek meg egymással, megtanulják a nemzetközi kommunikáció alapjait, és persze kifejtsék nézeteiket a demokráciáról, annak gyökereiről, működéséről, és megosszák ötleteiket, amelyekkel jobbá lehetne tenni azt.

Egészen vasárnapig a Csalogány Panzióban vendégeskednek, ahol a nap huszonnégy órájában számíthatnak a project magyar önkéntes résztvevőinek támogatására, akik a Somogy Megyei Ifjúsági Egyesület, illetve a Középiskolások Szövetsége tagjai közül kerültek ki. Feltétel volt a nyelvek társalgási szintű ismerete, a nyitott személyiség, és a jó kommunikációs képesség. A résztvevőket különböző csoportokra bontják, amelyekben mindhárom nemzetiség tagjai megtalálhatóak, így építve a kapcsolatokat és a csapatot.

Az egyhetes látogatás alatt változatos programok várják a vendégeket, és megismerkedhetnek hazánk tradícióival. Lovaglás és íjászat is vár rájuk, a népi hagyományokról pedig a szennai skanzenben kapnak majd átfogóbb képet, ahol a langallósütés és a néptánc fortélyait is elsajátíthatják. A résztvevőket közös főzés is várja, ami még inkább megerősíti a közösséget.

 

 

De a program nem csak a szórakozásról szól. A vendégek aktív részesei lesznek a diákpolgármester-választásnak, így ismerkedve meg a demokrácia helyi működésével. Megfigyelői lesznek a kampánynak, segítenek a szavazatok begyűjtésében, számlálásában, és ott lesznek majd az eredményhirdetés pillanatában is, majd az új diákpolgármester beiktatásánál a Városháza dísztermében. A munka utáni szórakozást a KINg keretében rendezett bulik, koncertek szolgáltatják majd, hiszen a rendezvényt lezáró este olyan zenekarok lépnek majd fel, mint a Heaven Street Seven és az Ivory Coast.


Ezek garantálják, hogy a francia és észt vendégek pozitív élményekkel térnek haza a magyarországi látogatásról, amikor vasárnap repülőre szállnak. De nem kell sokáig nélkülözniük a magyarokat, hiszen júniusban a program hazai részvevői ellátogatnak Franciaországba abban a reményben, hogy hasonló tapasztalatokkal térhetnek vissza.

Címkék: kis szines