kompetencia


A szakiskolák közül is csak az építőipari maradt ez alatt. A tavalyi adatok elemzését a napokban hozta nyilvánosságra az oktatási hivatal. A 10. évfolyamosok szövegértését és a matek tudását vizsgálták.

Az iparművészetis diákok szerint nehéz volt a felmérés és arra is emlékeznek, hogy sokat gyakoroltak. Ez az eredményeken is látszik.

- Folyamatosan szövegeket dolgoztunk fel és a kompetencia mérés is arról szól, hogy ne ismeretet kérjen számon a tanulóktól, hanem tudjon a szövegben eligazodni. Tudjon információkat visszakeresni, például egy menetrendben bármilyen köznyelvi szövegben – mondta Bánné Varga

Valéria Zichy az iparművészeti iskola igazgatóhelyettese.
A szakiskolaként is működő intézmények között szövegértésből a Zichy a legjobb helyet foglalja el. A kaposvári szakképzők többsége a vízszintes vonallal jelölt országos átlag fölött teljesített. Az építőipari maradt csak alatta.

Nagyon kiváló a hozzánk kerülő diákoknak az előképzettsége, tehát mind matematikából mind pedig magyarból a szövegértésnél a kompetenciájuk az országos felső öt, illetve felső 10 százalékba tartozik – mondta Reőthy Ferenc a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

A gimnáziumok között matematikából a Táncsics mögött a Munkácsy és a Toldi gimnázium áll. Mindhárom iskola az országos átlag fölött teljesített. A szakközépiskoláknál az Eötvös, a közgazdasági az iparművészeti, valamint az egészségügyi végzett az országos átlag fölött. 3 iskola azonban még mindig alatta maradt. Matematikából is javultak az eredmények.

A Stickel Péter, a város oktatási igazgatója azt mondja: a kaposvári középfokú iskolák átlageredménye az országos átlag fölött van. A szakiskoláknál is érezhető a javulás. Az önkormányzat pályázott is felzárkóztató programokra.
Az országos és megyei összefoglaló jelentést még nem hozta nyilvánosságra az oktatási minisztérium.

Címkék: kompetenmcia, oktatás, kis szines, Kaposvár