Cougar

Az MH PRT tűzszerész részlege sokat erősödött a A sajátos kiképzésű páncélzatnak köszönhetően a kapszula védelmi képességei egyedülálló biztonságot nyújtanak a magyar tűzszerészeknek, katonáknak - írja a honvedelem.hu.

Kategóriáját tekintve a Cougar nagyságrendekkel erősebb páncélzatú a ma is használatba lévő Humwee gépjárműveknél. A tervezők speciálisan harcjárművek elleni aknák, valamint improvizált robbanóeszközök (IED) elleni védelemre fejlesztették ki, de ennél fogva kiskaliberű kézifegyvereknek és irányított rakétagránátok ellen is védelmet biztosít a benne ülőknek.

A kezelők szerint, fal, autó, vagy éppen egy komolyabb árok nem jelent akadályt, és sebességben is könnyen eléri a 100 km/h-t. A gyártást megelőző tesztek során bizonyosságot nyert, hogy a sajátos kiképzésű alváznak és páncélvédettségnek köszönhetően az eddigi eszközöknél sokkal ellenállóbb.

Az alváz „V” kiképzése elvezeti a jármű alatti detonációt, megvédve a kapszulában-utastérben tartózkodókat. A páncéltörő gránátnak (RPG) is ellenálló üveg és páncélzat, a toronyba épített 12,7 mm-es géppuskával különös, erőt sugárzó párost alkot. Az iraki hadszíntéren szolgálatot teljesítő amerikai Cougar-okat több mint háromszáz alkalommal érték különböző támadások. Minden esetben halálos áldozat nélkül. A két Cougar gépjármű érkezése és rendszerbe állítása határozott képességnövekedést jelent a magyar PRT-nek, valamint nagyobb védettséget a tartományban szolgáló katonák részére.

Címkék: MH PRT, Afganisztán, kis szines