A tér engedélyezési tervének szakmai- és társadalmi vitája során az eredeti terv részét képező úgynevezett Párnafelhő alkotás nem nyerte el sem a szakma, sem a lakossági fórumok tetszését, így a végleges építési engedély kiadása során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – mint építési hatóság – véleményezését követően az önkormányzat úgy döntött, hogy a Párnafelhő nem valósul meg a tér átépítése keretében. Az erre a célra meglévő támogatási összeg azonban nem veszett el, így a kivitelezési közbeszerzés nyertese, a Bayer Center Kft. 2009 nyarán pályázatot hirdetett a Széchenyi téren felállítandó műalkotás kiválasztására.

A beérkezett pályaművek közül az Országos Képző- és Iparművészeti Lektorátus egyetlen alkotást sem talált megfelelőnek. Ezt követően kapott felkérést a tér engedélyezési tervének szerzői jogokkal rendelkező építész tervezője, illetve az abban közreműködő képzőművész, a kaszkádos szökőkút tervezője, Balogh Péter István és Kotormán László, hogy a szökőkút részét képező, ahhoz szorosan illeszkedő műalkotásra tegyenek javaslatot.

A javaslat szerint a szökőkút négy felső teraszára egy-egy gránit tömbből faragott, kavicsformára emlékeztető, dob hangszerként is megszólaltatható alkotás, úgynevezett Zengő Kövek kerülnek. A lektorátus a művészeti alkotás anyagának a rendelkezésre álló szürke gránit helyett sötét színű – barna, fekete – gránitot javasol.

Ha a közgyűlés rábólint az előterjesztésre, a szükséges eljárások és a kivitelezés idejének reális számba vételével a mű felállítása az év derekán történhet meg.

Címkék: kis szines