Nyugdíjasok

Sokan el is költöztek Somogyból, a legtöbben a tabi, a csurgói és a barcsi térségből. Máshol keresnek megélhetést. Tavaly ősszel Rinyakovácsiban jártunk, akkor az ott élő asszonyok azt mondták: 50 év múlva ott csak sírok lesznek. Az elmúlt 9 évben több mint egy kadarkútnyi ember tűnt el Somogyból. Több mint 8000-rel lakunk most itt kevesebben, mint 2000-ben. Ehhez hozzájárult az is, hogy lényegesen csökkent a születések száma. Sokkal nagyobb mértékben, mint a halálozások száma. Ezenkívül az adatokon az is jól látszik, hogy 2003. óta egyre többen hagyják el a megyét. Két éve például egy falunyi emberrel több költözött el Somogyból, mint amennyien idejöttek.


Nézze meg a táblázatokat!Nézze meg a táblázatokat!Nézze meg a táblázatokat!Nézze meg a táblázatokat!
Nézze meg a táblázatokat!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



Nem véletlen, hogy sorra érik egymást az eladó házak a falvakban, városokban. Leginkább a tabi, a barcsi és a csurgói térség néptelenedik el. Sokan a jobb megélhetés miatt oda költöznek, ahol munka van. A legnagyobb probléma azonban mégsem ez, hanem az elöregedő társadalom - mondta Filebics Magdolna szociológus. A táblázaton jól látszik, hogy míg a 14 év alatti lakosok száma Somogyban 9 év alatt több mint 9000-rel csökkent, a 60 év felettiek száma ezidő alatt csaknem 6500-zal nőtt.

Ennek komoly gazdasági következményei lehetnek, véli a szakember. Szerinte ezért akár a járulékok, adók még tovább emelkedhetnek. Filebics Magdolna elmondta, ezáltal nő a munkaadók terhe, ez visszafogja a versenyképességet, megnövekedhet emiatt is a munkanélküliség. Amire már látunk törekvést, kitolódik a nyugdíjkorhatár. Erősödhet a szürke és feketegazdaság is. Csak komoly intézkedésekkel lehetne megállítani a folyamatot - tette hozzá a szociológus.

Címkék: kis szines