grúzia2

A kép illusztráció


Több, mint hetven éve már annak, hogy egy huszonéves suhanc, bizonyos Orson Welles az egész Egyesült Államokat felültette a ringlisre azzal, hogy H.G Wells: Világok harca című sci-fijét hangjátékosította. Hiába hangzott el a műsor alatt több ízben is, hogy ez csupán fikció, és aggodalomra semmi ok, így is közel egymillióan kerültek a történtek hatása alá.

A grúz Imedi tévécsatorna műsora hasonlóképp nem várt tömeghisztériát váltott ki szombat este. A kitalált adás arról tudósított, hogy mi történne egy újabb orosz támadás és az elnök meggyilkolása esetén Grúziában. A műsor a rövid bevezető után egy hitelesnek tűnő rendkívüli híradóval folytatódott. Ezután politikai elemzők kommentálták azokat a teljesen hitelesnek tűnő bejátszásokat, amelyek élethűen mutatták be, amint az ország nagyobb városaiból - Tbilisziből, Goriból, Mchebából - pánikszerűen menekül a lakosság, gyújtogatások, fosztogatások kezdődtek, és mindenütt teljes anarchia uralkodik.

Százezrek azok közül, akik lemaradtak a rövid bevezetőről, a megrendezett események hatása alá kerültek - közölte az Echo Moszkvi. Tömegek kezdtek otthonaikban csomagolni, a telefonvonalak pedig lefagytak a pánikba esett lakosság segélykérő hívásai miatt. Sokan vidékre menekültek, mások leköltöztek a pincékbe.

A BBC szerint a tévécsatorna tulajdonos cégének vezetője elnézést kért a történtekért. Ennek ellenére tiltakozók gyűltek össze az Imedi stúdióinál.

(Forrás: www.origo.hu)

Címkék: kis szines