Csatorna

Annak ellenére, hogy a megyében 20 év alatt 30 százalékkal nőtt a csatornarendszer -derül ki a statisztikai hivatal össszesítéséből. Ezt már Somogyban több tucat szippantós vállalkozás is érzi. Profilt kell váltaniuk.  

Kaposszerdahelyen a 80-as évektől van víz a faluban. Gáz pedig 17 éve. A polgármester pedig most a szennyvízcsatorna kiépítéséért küzd. 2000 körüli embert érint 700 háztartást illetőséget a fejlesztés. Sántossal és Szentbalázzsal 2 éve uniós programra pályáztak. A 850 millió forintos beruházást készítik elő. Balogh József, Kaposszerdahely polgármestere így fogalmazott:
- A beruházás várhatóan 2011-2012-ben fog elkészülni. Mind három településen egyszerre fog épülni a csatorna hálózat és reményeink szerint a pénzügyi elszámolással is 2015-re végezni fogunk.

Van ott olyan nagy család, akinek havonta 30 ezer forintba kerül a szennyvíz tárolójának az ürítése. Horváth József, a sántosi polgármester azt mondta: egyik szeme sír, a másik nevet. Örül, hogy a településen is lesz központi csatorna. Mint mondta, négy autójuk volt, amiből most már csak kettő látja el a feladatokat. A szippantós autók korszakának befellegzett. Horváth József a következőket mondta:
- Mindenki ugye ott fogja meg a pénzt, ahol tudja. És hát ez a mi szolgáltatásunkra nagyon hátrányosan hatott. Tehát a környékből beszállított szennyvíz mennyiségünk is drasztikusan visszesett és főleg a lakossági szempontból.

1990 óta Somogy közműhálózata sokat fejlődött. 30 százalékkal nőtt a szennyvízhálózatba, 9-el pedig az ivóvízhálózatba bekapcsolt lakások száma. Így a somogyi otthonok 90 százalékában van ivóvíz. Ezzel a 9. helyet foglalja el a megye. Gáz Pest megyében van a legtöbb lakásban. Somogy a 12. legrosszabb mutatókkal bír. 100 lakásból 72-ben van gáz. A megyében a szennnyvíz bekötési mutatók a legrosszabbak. A lakások csak 62 százaléka csatornázott. Ezzel a 15. helyen van a megye.

Pedig Kaposvár az országban elsők között lett 100 százalékosan csatornázott. A Somogy 40 településén működő vízközműt üzemeltető cég vezetője szerint az önkormányzatok pénztárcája szab határt a fejlesztéseknek. Vigh Attila, a Somogyvíz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:
- Az önkormányzatoknak az önrész biztosítása is óriási feladat, ha ez 30 százaléknál nagyobb az önkormányzatok részéről, akkor akár pénzügyi nehézségeket okozhat, akár csődhelyzetbe is hozhatja az önkormányzatokat. A településeken a szennyvízelvezető rendszer kiépítése a szippantás árához képest 60 százalékos spórolást eredményez majd - tette hozzá az ügyvezető.

Címkék: kis szines