Vállalkozom, tehát vagyok!? - ezzel a provokatív címmel szervezett vállalkozói fórumot Dr. Aradszki András Érden. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje szerint tervezhető jövőre van szükség, anélkül nem lehet sikeresen vállalkozást folytatni. Jó példaként említette a kaposvári gyakorlatot, erről azonban már az est meghívottja, Szita Károly beszélt.

A somogyi megyeszékhely polgármestere a kaposvári modell eredményein keresztül mutatta be, hogy milyen lehetőségeik vannak az egyébként egyre nehezebb helyzetben lévő önkormányzatoknak. Szita Károly hangsúlyozta: a megoldás kulcsa a kormánynál van, ám az rossz választ adott a gazdasági válságra, ezért a helyhatóságoknak kell védelmet nyújtaniuk a településen élők számára.

Szita Károly elmondta: Kaposvár 2009-ben több mint 9 milliárd forintnyi megrendelést adott a kaposváriakat foglalkoztató vállalkozóknak, hogy ne kelljen elbocsátaniuk dolgozóikat. Ez az intézkedés lett az országosan is híressé vált kaposvári modell alapja, amit az önkormányzat további négy ponttal egészített ki.

A kisebb cégeknek nem kell iparűzési adót fizetniük; a város létrehozta a munkahelyteremtést és -megőrzést szolgáló foglalkoztatási alapot; lehetővé vált az adófizetési kötelezettség átütemezése; minden eddiginél többen vehettek részt közmunkaprogramokban.

A kaposvári modell sikere megkérdőjelezhetetlen: az elmúlt bő egy évben az önkormányzat több mint 4600 munkahely megteremtésében és megmentésében vállalt szerepet, ennek eredményeként a somogyi megyeszékhelyen az elmúlt időszakban jóval kisebb mértékben nőtt a munkanélküliség, mint az országban.

Szita Károly a fórumon hangsúlyozta: a város célul tűzte ki, hogy a válságból győztesen kerül ki, ezért nem az elvonások, hanem a támogatások lehetőségét kereste.

Címkék: kis szines