Meteor

Előkerült az eddigi legjobb videófelvétel a vasárnap éjfél előtt felrobbant meteorról. A tűzgömböt számos időjárásfigyelő és biztonsági kamera rögzítette. Most azonban egy ipari kamera felvételét juttatták el az egyik kereskedelmi csatornának.

A csillagászok ujjongva fogadták a videót, hiszen hazánk felett felrobbant meteorról eddig ez a legjobb rögzített kép. Mint mondták, felesleges keresni a becsapódás helyét, hiszen jól látszik, hogy még a levegőben szétesett az űrből érkezett kő.

Ezt azonban nem erősítette meg az Origo hírportálnak a szeizmológiai állomások jelentése. A földtani rezgéseket vizsgáló műszerek közül több magyar és szlovák berendezés is kimutatta, a kérdéses időpontban megmozdult a föld.

A meteort vasárnap este 23:25-kor észlelték, amikor átsuhant Magyarország felett, majd nagy robajjal, heves fényjelenség kíséretében darabjaira esett. A feltételezések szerint Kassától délre, a magyar és a szlovák határ felett robbanhatott fel. A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai egyből elkezdték gyűjteni a felvételeket és a szemtanúk beszámolóit. A mostani felvétel alapján a meteor pontos sebességét, magasságát és irányát igyekeznek kiszámítani.

Címkék: bolida, meteor, kis szines