Lógás

Gyereket nevelnek vagy dolgoznak. Emiatt is gyakran hiányoznak a diákok a kaposvári iskolákból. Két év alatt harmadával nőtt a lógások száma a város intézményeiben. Átlagosan minden tanuló három napot hiányzik igazolatlanul. A legtöbben közülük az iskola mellé járnak, ezért az oktatási hivatal egy munkacsoportot állított fel a lógások visszaszorítása érdekében.

A Zichyben is probléma az igazolatlan hiányzás. Nemrég egy itt tanuló nagyatádi lányt vittek el a rendőrök otthonról gyermekotthonba, mert túl sokat lógott.

A lógás a kereskedelmiben is probléma. Most is négyen hiányoznak az egyik osztályból. De vannak olyan csoportok, ahol minden diák két napot hiányzik igazolatlanul.  

Az iskola igazgatóhelyettese azt mondja: új jelenség az, hogy egyre több lány vállal gyermeket. Tíz ilyen tanulójuk van. De van, aki munka miatt függeszti fel tanulmányait.
Bálintné Rehova Márta kifejtette: vannak olyan tanulók, akik azért kapnak felmentést, mert beteg családtagot ápolnak. Szaporodik azoknak a száma is, akik a család anyagi helyzete miatt kénytelenek elmenni dolgozni, ő tartja el a családot.

A hiányzás nemcsak itt probléma. Kaposvár szakiskoláiban két év alatt 30 százalékkal nőtt az igazolatlan mulasztások száma. Tavaly több mint 32 ezer órát lógtak el a fiatalok. Így minden egyes diák átlagosan három napot hiányzik az iskolából, igazolatlanul. Éppen ezért egyre több fiatal kerül védelem alá hiányzás miatt - mondja a Szocionet regionális gyermekjóléti csoportjának megbízott vezetője. Tarsoly Edéné közölte, tavaly is 110 fölött volt az igazolatlan jelzések száma, ami gyakran halmozottan jelentkezett a kimutatásokban.

Már idén is 20 gyermeket segítenek azért, hogy iskolába járjon. Amikor délelőtt iskolaidő van, ezeket a gyerekeket számon kell kérni.

Az oktatási hivatal egy megfigyelő rendszert állított fel, amely az iskolai hiányzásokat vizsgálja. Több hivatalt is bevontak a lógások visszaszorítása érdekében.

- Egy munkacsoportot alakítottunk ki az aljegyző asszony vezetésével, az oktatás, a népjólét, a gyermekvédelem a szabálysértési területek bevonásával, hiszen csak közösen tudunk fellépni ennek a problémának a kezelésére - fogalmazott Stickel Péter, Kaposvár oktatási igazgatója.

Emellett a rendőröket is bevonnák, akik iskolába küldenék a délelőtt bóklászó diákokat.

Címkék: lógás, oktatás, kis szines