Dekázás

A Rákóczi Stadion küzdőterén 2009. július 23-án, 22 nemzet csaknem ezer vállalkozó kedvű sportembere tett kísérletet arra, hogy legalább 10 másodpercig ügyeskedjen a labdával, és végül siker koronázta a próbálkozásokat. A harmadik fordulóban 792-en jártak sikerrel, így megdőlt a Bécsben, 2007 szeptemberében felállított 627 fős csúcs.

A rekord hitelesítéséről a hivatalos értesítést e héten kapta meg a rendezvény szervezője, a Yogo Bonito Európa Kft.

Az 5. Intersport Ifjúsági Futballfesztivál keretein belül megrendezett egész estés program nagy sikert aratott: ismét megteltek a Rákóczi Stadion lelátói. A gyepszőnyeg egészen érdekesen festett: a világcsúcs-kísérlet szervezői jóvoltából teljesen behálózták a küzdőteret, és minden dekázónak kialakítottak egy egyforma nagyságú helyet. A regisztráció és az ünnepélyes megnyitó után aztán következett a nap fénypontja. A feladat első látásra egyszerű volt: 12 másodpercig kellett folyamatosan dekázni egy futball-labdával.

A résztvevők közül 22 ország fiataljai neveztek, és sok kaposvári, somogyi fiatal is vállalta a kihívást. A kezdés előtt a városi erőfelmérők legjobbja, Fülöp Csaba adott ízelítőt kivételes tudásából; egyben megmutatta, hogyan kell szabályosan dekázni, illetve mi számít hibának. A csúcskísérlet résztvevőit a korábbi többszörös világ- és Európa-bajnok aerobik-versenyző, Szentgyörgyi Rómeó melegítette be.

A fiatal labdarúgókon kívül sztárvendégek is csatasorba álltak: a küzdőtérre lépett a Kaposvári Rákóczi NB I-es csapatának néhány játékosa Prukner László edző vezetésével, illetve az Európa-bajnoki ezüstérmes lábteniszező, Pál Tamás és a Kométa Kaposvár SE bajnok és kupagyőztes válogatott röplabdázója, Molnár Dávid is. Kaposvár Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, Dr. Kéki Zoltán és a futballfesztivál főrendezője, Kenéz Ádám ugyancsak megmutatta, hogy jó barátságban van a labdával.

A Guinness-rekordkísérlet résztvevőire öt forduló várt, és már az első körben sikerült megjavítani az eddigi csúcsot. 2007 szeptemberében, Bécsben 627-en dekáztak egyszerre, együtt, egy helyen, a kaposvári Rákóczi Stadionban viszont rögtön 733 sikeres teljesítést regisztráltak. A harmadik fordulóban ezt is sikerült túlszárnyalni: 792-en dekáztak legalább 12 másodpercig a játékszerrel.

Címkék: Guinness Rekord, dekázás, világcsúcs, Kaposvár, kis szines