Jeges Balaton

A Balaton jege a part mentén még nem veszélyes, a mai mérés szerint Siófokon 17 centiméter vastag volt. Ám a felülete már olvad, ezért a mai nappal valamennyi jégpálya bezárt a déli parton. A nyílt jégfelület pedig már veszélyes - tájékoztatott a Balatoni Vízirendészeti parancsnoka.

Horváth László elmondta: a következő napokra már éjjel is plusz fokot jósol a meteorológiai szolgálat, Siófokon ma is 4 fokot mértek. A következő napokban pedig még melegebb lesz, és esőzés is várható. Most még rá lehet menni a Balaton jegére, bár a felülete vizes. De ha olvadni kezd a jég, akkor egy rendelet szerint már tilos lesz a Balatonon tartózkodni, korcsolyázni, jégvitorlázni. Aki mégis ezt teszi, szabálysértést követ el - tette hozzá a parancsnok.

A Desedán eddig sem volt kijelölt pálya, mert sehol nem mértek 10 centinél nagyobb jégvastagságot. Most az is olvadásnak indult, ezért senkinek nem ajánlják, hogy a Deseda jegére menjen - tájékoztatta a Kapospontot a Kaposvári Városgondnokság vezetője. Hartner Rudolf közölte: a legnagyobb hidegben is volt olyan része a tónak, ahol mindössze 1 centiméter vastag volt a jég.

Két héten belül a komp is újraindulhat Szántód és Tihany között - mondta ma a Kapospontnak a Balatoni Hajózási Zrt. központi állomásfőnöke. Kovács Miklós tájékoztatott: jelenleg 24 órás telelőőrség van a révben, folyamatosan figyelik a jégben álló hajót és a jég vastagságát. Jelenleg 20-25 centis a jég a kikötőben. Ha elég vékony lesz, és a komp sérülésmentesen, biztonságosan közlekedhet, újraindítják.

Címkék: jég, balaton, kis szines