mefedron

A mefedron, kémiai neve: (RS)-1-(4-methylphenyl)-2-methylaminopropan-1-one

Nem ismeretlen szer hazánkban sem, hiszen kertészkedéshez szabadon felhasználható, hatására a növények gyorsabban nőnek. E mellett porszívók illatosítására is használják.

Hatásai közé tartozik a feldobottság, eufória, izgatottság, nyitottság, beszédkényszer, és egyes fogyasztók szerint a nemi vágyat is fokozza. A DDAAT (Darlington Drug and Alcohol Action Team) további kutatásai szerint mellékhatásként ritkán vagy tartós fogyasztás/nagy mennyiség bevétele esetén okozhat orrvérzést, hallucinációt, vérkeringési problémákat, tartós ok nélküli aggodalmat, kiütéseket, a rövidtávú memória károsodását, paranoiát.

A Drug Source Review folyóirat számolt be egy esetről, hogy a szer hatása alatt álló fiatal férfi letépte a herezacskóját.

Egy felmérés szerint (National Addiction Centre, UK) a mefedront használók 51%-a szenved fejfájástól, 43%-a erős szívdobogástól, 27%-a émelygéstől és 15%-a hideg vagy elkékült ujjvégekről panaszkodott.

A hosszú távú hatásairól szinte semmit sem tudni, a rövid történelmének köszönhetően. (Bár a BBC News-ban bemutattak egy személyt, aki 18 hónapon át használta, heti két alkalommal, ezután hallucinációkkal, fokozott izgalmi (mániás) állapottal szállították a pszichiátriára.)

A mellékhatások arra engednek következtetni, hogy a szer valószínűleg erős érszűkítő.

Szembe és tüdőbe kerülve irritációt okozhat, továbbá az emésztőszervekben is kellemetlen érzést válthat ki.

Amerikában, Ausztráliában; Dániában (2008.dec.18.), Finnországban (2008.szept.5.), Németországban (2010.jan.22.), Izraelben (2007.dec.), Norvégiában (2009.ápr.29.), Svédországban (2009.jún.15.) illegális.Nem forgalmazható emberi fogyasztásra az Egyesült Királyságban (2010).

Címkék: mefedron, drog, kis szines