erőszak

A kaposvári Borostyánvirág Alapítvány Anyaotthonban majdnem még egyszer annyian vannak várólistán mint amennyi a férőhely. A tapasztalataik szerint a férfiak egyre brutálisabban bántalmaznak.

Mónika decemberben döntött úgy, elszökik otthonról. 4 gyermekével egyik napról a másikra hagyta ott a férjét. Azt meséli 5 éve rendszeresen verték. Még a gyermekeit is védelem alá helyeztette a sok erőszakoskodás miatt.

- Azóta a gyerekeket tetlegesen nem, csak szóval bántotta a férjem. Én kaptam néha amikor többet ivott. Meguntam csak az alkalomra vártam.

Decemberben kerültek az anyaotthonba, új életbe kezdtek. Most a 6 helyett csak 5-en vannak, de nyugodtak és nem kell állandó rettegésben élniük.

Egyre többen vannak hasonló helyzetben. A Borostyánvirág Anyaotthon is tele van. Sőt 25 anya szeretne bekerülni, ők egyelőre várólistán vannak. Többségük bántalmazás miatt.

Az intézményvezető-helyettes szerint egyre több a brutális és alattomos erőszak.

- A bántalmazó férfi tar kopaszra levágja a nőnek a haját, ezzel nyilvánvalóan rendkívüli módon megalázza, egy olyan szituációba kerül ezáltal a nő, hogy nem szívesen megy ki a boltba, vagy nem kíséri el a gyermekét iskolába. - állítja Bíró Dániel a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezető-helyettese.

A nőkkel való erőszakoskodás kihat a gyermekekre is. Szakemberek azt mondják a válság még jobban felerősíti az indulatokat.

A Kaposvári Gyámhivatal adatai szerint egy év alatt 15%-kal több gyermeket vettek védelem alá veszélyeztetés miatt.

Címkék: brutalitás, családi erőszak, kis szines