Szita Károly polgármester péntek délelőtt jelentette be az országban egyedülálló kezdeményezést, hangsúlyozva: a város ezzel a lépéssel is szeretné erősíteni a helyiek Kaposvárhoz való kötődését. A Kaposvár Kártya használói együttesen évi csaknem 50 millió forintot takaríthatnak meg.

A somogyi megyeszékhely 2005 őszén vezette be a Kaposvár Kártyát azzal a céllal, hogy a város lakói több szolgáltatást olcsóbban vehessenek igénybe, mint a nem itt élők.

- Mi a kaposváriakért tartozunk felelősséggel, ezért a rendszer öt évvel ezelőtti kidolgozásakor éppen ez volt a célunk, hogy a város polgárai kedvezményekben részesüljenek Kaposváron - emlékeztetett Szita Károly.

A polgármester elmondta: a kaposváriak számára kidolgozott rendszer évről-évre egyre népszerűbb, a kártyát ma már több mint 12700 városlakó használja a mindennapi vásárláskor, színház-, képtár- és fürdőjegye, meccsbelépője megvételénél, vagy éppen a parkoláskor. Időközben egyre több vállalkozás, szolgáltató csatlakozott a programhoz, ma már hetvenen vannak. Eddig évente 16 millió forintnyi bevételkiesést jelentett az önkormányzati intézményeknél az, hogy a város lakói olcsóbban juthattak be a fürdőbe, a jégcsarnokba, a színházba, illetve különböző sporteseményekre. Ezt az összeget a város pótolta.

- Az élet folyamatosan új lehetőségeket hoz, az igények is változnak, így természetesen a Kaposvár Kártya nyújtotta lehetőségeknek is bővülniük kell. Szeptembertől három új, országosan is egyedülálló kedvezményhez juthatnak az itt élők. Olyan online rendszert alakítunk ki, amelynek révén a városi buszközlekedés 10 százalékkal lesz olcsóbb a kártyával rendelkezők számára. Amellett, hogy megmarad a szombati ingyenes parkolás, Kaposvár 1300 fizetős parkolójában hétköznap is olcsóbb lesz a szolgáltatás, 15 százalékot nyerhetnek az autósok. A harmadik új elem a belváros közterületein kiépített wifi lesz, amellyel ingyenes internetezési lehetőséggel élhetnek a kártya tulajdonosai.

A tömegközlekedés esetében 20 millió, a parkolásnál pedig 13 millió forint marad a kártyatulajdonosoknál, ami a fent már említett 16 millió forinttal együttesen csaknem 50 millió forintnyi megtakarítást jelent. Az online rendszer kiépítése 15 millió forintba kerül, ez fedezi a parkoló-automaták átalakítását és a wifi telepítését is.

Címkék: kis szines