zumm

Aki belépett a napokban gmailes postafiókjába, rögtön egy nyitóoldal fogadta, amely felkínálta a Zümm engedélyezését.

A Google az utóbbi időben már-már lemaradva érezhette magát, hisz az e-mail rendszer és a Gtalk használata mellett nem rendelkezett igazi közösségi, tartalommegosztó oldallal. Nem egészen egy hónapja jelentette be az óriáscég ennek kiküszöbölésére a Wave-et. A felhasználók kezdeti felbuzdulását eléggé letörte a rendszer bonyolultsága, ráadásul külön is be kellett lépni a szolgáltatáshoz. A működése is teljesen más gondolkodást igényelt.

Erre reagáva tűzoltásként egyszer csak megjelent a Zümm, amely a Gmail beépülőjeként jelent meg. Néhány wave-es funkciót ötvöztek a Twitter és a Facebook üzenőfalával.

A Zümmel valószínűleg nagyot lépett előre a Google. Ha megszokják a felhasználók - és erre van esély -, akár meg is reformálhatja az e-mail és cset kapcsolatát. Egy kattintással videót embedelhetünk, képeket oszthatunk meg. Más regisztrált oldalainkat tudjuk integrálni, például a Picasa, Flickr, Google Reader (RSS olvasó) és Twitter alkalmazásokból.

A Zümm mobilos verzióját is elkészítették már, így a fiatalokat újabb köztéri internetezésre (pénzköltésre) lehet rávenni. Ráadásul a Zümm megkeresi a mobil helyzetét és azt is figyelembe veszi a tartalmak megosztásánál. Így a zümmögő mobilos akár egy nyilvános, helyhez kötött üzenetbe is belefuthat.

Természetesen megmaradtak a régi funkciók, tehát az e-mail küldés és a Gtalk annak, aki nem akar belemélyedni a zümmögésbe.

A Zümm aktiválásánál azonnal beépíti a legtöbbet levelező partnereinket a követési listába. Ez a gyűjtés azonban nyilvános, így ki lehet deríteni, hogy egy-egy ember kivel vált sokszor levelet vagy kivel csetel. Ez sem lehet mindenkinek szimpatikus.

Az is tény, hogy nemzetközi jogvédők szerint a Google túl sok adathoz juthat így hozzá egyes felhasználókról. Hiszen már nem csak emaileket, hanem határidőnaplót, csetet, online dokumentum szerkesztőt, sőt mi több, kereséseinket és a meglátogatott weblapokat is csokorba gyűjti. Ez amennyi előnnyel járhat, annyi hátrányt is okozhat, hiszen önkéntelenül is "kifecsegjük" titkainkat, ami az interneten nem életbiztosítás.  

Címkék: Zümm, Google, kis szines