Házbalhé

Bár az önkormányzat segíti a helyi védett épületek homlokzatának felújítását, a lakók nem tudják mellétenni az önerőt.

A Három testőr ház az egyik legérdekesebb épület a Kaposvári Ady Endre utcában. Mostanra a névadó szobrokat már ellopák róla, és a ház omladozik. Belül sem jobb a helyzet.
Mintegy 32-34 millió forint körül lenne, úgy hogy a külső homlokzatot, a lépcsőházat, meg a tetőt újítják csak fel. A társasház kezelője azt mondja, minimum ennyit kellene költeni rá. De a lakóknak nincs pénze és hitelt sem tudnának felvenni.
Hermann Gyulának hárommilliót kellene befizetni a közösbe, de csak 48 ezer a nyugdíja. A házban egyébként összesen öt lakó van, és egy üzlet. Valószínűleg nem tudják kifizetni a felújítást. A társasház kezelője azt mondja, több ilyen ház is van a belvárosban.

Páder József, az Olader Bt. társasházkezelő vezetője szerint még vállalkozót sem tudnának bevonni. Valamilyen vagyonrészért cserébe tataroztatná a házat, de itt a társasházaknál nincs elosztható vagyon. Gondoltak arra is, hogy a tetőtér beépítésével bővíthetnék a lakások számát.

Némelyik ház kicsit jobb állapotban van, de hátul szinte mindegyik omladozik. Az önkormányzat megpróbált a belváros rehabilitáció keretében a helyi védett homlokzatok felújítására pénzt nyerni. Ám az unió nem támogatja a magántulajdonban lévő épületek felújítását.

Ifj. Horváth János, kaposvári főépítész úgy látja: lehetőség van arra, hogy a város által meghirdetett helyi építészeti értékek védelmére kiírt pályázaton a homlokzatfelújításra igényelnének pénzt. Ennek a pályázatnak az alapvető kritériuma, a jogerős építési engedély, valamint a legalább 50 százalékos önerő.

A főépítész azt mondja, ha a védett épületek felújítására fordított pénzt leírhatnák az adóból, sokkal többen fognának renoválásba.

Címkék: kis szines