étkeztetés

Közfelháborodást váltott ki Somogyban is, hogy nem fogadják el a cafetéria keretében adott melegétkezési jegyeket az oktatási intézmények közétkeztetésre. Több óvodában felirat hirdeti, egyelőre nem fizethetnek ezzel a szülők. Mint arról már a múlt héten a Kapospont beszámolt: a hideg étkezési utalványok megadóztatása miatt egyre több cég meleg étkezési jegyet ad dolgozóinak. Ez az adóhatóság szerint csak éttermekben vagy a közétkeztetésben fogadható el. Az étkeztetést végző kaposvári cég szerint azonban ez törvényileg nem ilyen egyszerű.

A Nemzetőr sori óvodában 200 kisgyermek étkezik. A szülők örültek annak az APEH  állásfoglalásnak, hogy a közétkeztetést is fizethetik melegutalvánnyal. Két gyermekek étkeztetése havonta átlagosan 13 ezer forintba kerül. Kaposvár önkormányzati fenntartású intézményeiben azonban egyelőre nem fogadják el a meleg csekkeket. A szülők ezen felháborodtak.

Ha a cég elfogadja a csekket, be kell váltania, amin viszont vesztesége van.
Kaposvár címzetes jegyzője azt mondja: ez nem köz-, hanem gyermekétkezetés. A megoldást azonban keresik.

- Szeretnénk, hogyha a cafetéria rendszer változása miatt a melegétkezési utalványokat egyre több helyütt elfogadnánk - fogalmazott dr. Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője. - Mi is tárgyalunk a szolgáltatókkal. Hisz több élelmezési szolgáltató van Kaposvár intézményeiben. Azonban nem kényszeríthetjük rá, hogy elfogadja az ilyen utalványokat.

Kaposváron a csaknem 6500 gyermek étkeztetését végző cég képviselője azt mondja: ők beváltanák az utalványokat, de ezt a törvény nem engedi. Mivel a térítési díjat nem közvetlenül a Pensio Kft-nak, hanem az önkormányzatnak fizetik a szülők. Az önkormányzat pedig már nem fizethet az utalvánnyal, mert mint első felhasználónak el kell számolnia vele. És más gond is van.

- Mi nagykereskedők vagyunk és ezek az utalványok kizárólag kiskereskedelmi forgalomba hozhatóak. Törvényi lehetőségeinknél fogva nem vagyunk képesek felhasználni. Továbbá különböző szankciókat vonhat maga után, hogyha másképp használjuk ezeket a bizonyos utalványokat - magyarázta Süllős Gyula, a Pensio 17 Kft. kereskedelmi igazgatója.

Több város vezetése már a minisztériumhoz és az adóhivatalhoz fordult segítségért.  
Barlai Krisztina, az APEH regionális igazgatóságának sajtóreferense közölte, az adóhivatal ismeri a problámát és biztos, hogy a közeljövőben megoldás fog rá születni.

A katolikus gimnáziumban a dolgozók már fizethetnek meleg utalvánnyal. Az iskola azon dolgozik, hogy hamarosan a 400 étkező diákuknál is elérjék ezt. A református iskola saját konyhán étkeztet. Itt és a Kaposvári Egyetemen sem fogadják el a csekket.

Nagyatádon az önkormányzat működteti az étkeztetést, az utalványokat pedig elfogadják. Marcaliban a Gyermekétkeztetési Központ látja el az iskolásokat és óvodásokat. Itt csak az egyik fajta, a Ticket Restaurant féle melegutalványt fogadják el. Csurgón nincs még meg egyelőre ez a lehetőség, de az önkormányzat már egyeztet az ügyben. A Nagyváthy középiskolának saját konyhája van, de mivel a TISZK-hez tartozik, ezért a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozik, a későbbiekben elfogadják-e a jegyet vagy sem.  

Címkék: Étkeztetés, Cafeteria, kis szines