Időjárás

Piros riasztást akkor ad ki a meteorológiai szolgálat, amikor kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, és az emberi életet is nagyban fenyegető veszélyes időjárási jelenség várható. A riasztás e legmagasabb szintjére már csak a meglehetősen ritkán, több év alatt egyszer-kétszer előforduló események kerülnek. A nagy mennyiségű hó hosszabb időre teljesen megbéníthatja a közlekedést.

Az előrejelzés szerint holnap délnyugat felől egy mediterrán ciklon érkezik, hajnalban elkezd esni az eső, majd ezt egyre több helyen havazás váltja fel. A Dunántúl középső és déli részein 15-20, sőt Somogy, Zala, Vas egyes részein 25 cm friss hó hullhat! Szombat délután a megerősödő keleti szél a Dél-Dunántúlon, főleg a magasabb részeken hófúvást okozhat! A szolgálat figyelmeztet: a havazás vasárnap is folytatódik, több helyen további 5-15 centi csapadék várható.

A Magyar Közút regionális főmérnöke a Kapospontnak elmondta: egyelőre nem kapták meg a riasztást a meteorológiai szolgálattól, általában három órával az esemény előtt érkezik. Kis István hozzátette: ennek ellenére most is kettes fokozatban vannak, ami azt jelenti, hogy az összes saját gépük és személyzetük készenlétben van. Szükség esetén elrendelik a hármas fokozatot, akkor mozgósítják a bérelt gépeket is.

Piros riasztás esetén a meteorológiai szolgálat azt tanácsolja: autóval senki ne induljon útnak. Ha mégis szükséges, előtte feltétlenül tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról. Érdemes meleg takaróval és itallal is készülni az utazásra.

További információk, előrejelzések: met.hu

Címkék: piros riasztás, időjárás, kis szines