A város önkormányzata a hivatalban nyújtott közszolgáltatások akadálymentes elérhetőségét kívánja magvalósítani úgy, hogy a közösségi funkciók az épület mindhárom szintjén bárki számára hozzáférhetőek legyenek.

A tervek szerint a mozgássérültek intézménybe jutását rámpák segítik majd, a belső udvarról lift teszi lehetővé az emeletek elérését. A belső lépcsők mellé korlát kerül, felületükön kontrasztos csúszásmentesítő sáv segíti a vakokat és a gyengénlátókat, ezáltal biztonságosabb lesz számukra a benti közlekedés. A helyiségekbe való bejutás biztosítására egyes belső nyílászárókat is átalakítják. A beruházás részeként a mozgásukban korlátozottaknak egyedi vizesblokkokat is kialakítanak és két akadálymentes parkolóhely is rendelkezésükre áll majd az épület mellett.

A fizikai akadálymentesítésen túl megtörténik az infokommunikációs akadálymentesítés is. Hallássérülteket segítő berendezést, úgynevezett indukciós hurkot építenek ki a házasságkötő teremben és a két tanácsteremben. Az elektromágneses indukció elvén működő rendszer hallókészüléket használó hallássérültek számára nyújthat segítséget. Szintén őket segíti az akadálymentes honlap és jeltolmács webes felületen történő elérhetőségének biztosítása - ehhez egy külön számítógép áll majd rendelkezésre.

A hivatali ellátást igénybevevők mellett az intézményben munkát vállaló fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyekre is gondoltak a tervek kidolgozói. Egy térdszabad asztal és akadálymentes szék beszerzésével biztosítják, hogy az épekével egyenlő eséllyel vállalhassanak munkát a hivatalban.

A projekt teljes bekerülési költsége csaknem 33 millió forint, ebből 29,7 millió forinthoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretében sikeres pályázattal jutott az önkormányzat.

A hivatalt naponta több százan látogatják. A jövő év elejére elkészülő akadálymentesítéssel már nem csak az uniós elvárásoknak felel meg az intézmény, de a fogyatékkal élők mellett az idős személyek, kismamák, babakocsis szülők és az átmenetileg sérült emberek is könnyebben mozoghatnak majd az új akadálymentes épületben a mindennapi ügyintézés során.

MTI ÖS

Címkék: kis szines