fogyasztóvédelem

Filléresnek hirdetett kirándulás több százezerért. Egyre gyakrabban verik át az időseket az utazással egybekötött termékbemutatókon. Több tucatnyi panasz érkezik a megyei fogyasztóvédelmi egyesülethez is. Az idősek ugyanis gyakran nincsenek tisztában azzal, mit kapnak a pénzükért, és több százezer vagy akár milliós adósságokba verik magukat.

Erdélyi kirándulás kaposvári nyugdíjasokkal. A Természetvédő Turisták Somogyért Egyesülete évente több külföldi túrát is szervez. Itt mindenki azt kapja, amire számít. Az egyesület elnöke, Bakonyi János is bedőlt egyszer egy olcsónak tűnő gunarasi kirándulásnak. Edénykészletet sóztak rá, 250 ezer forintért.

- Hitelre vettük meg az edényt, közben a nejemmel megbeszéltük, hogy egybe kifizetjük. Kifizettük, de a kamatot felszámították rá. Átverés ez, amit csinálnak az országban - fogalmazott Bakonyi János.

Egyre több időst tévesztenek meg ezek a cégek. Mivel kevés a pénzük, szívesen mennek kirándulni, akár már néhány száz forintért. A termékbemutatón pedig nem tudnak nemet mondani a méregtelenítőre, a masszázsfotelre.

- Az idős korosztály nehezen tudja összehasonlítani az ott felkínált, kiváló marketing szöveggel megtámogatott termékek minőségét, hasznosságát, célszerűségét. Sajnos belemennek erejükön felül magas összegű hitelek felvételébe - magyarázta dr. Novák Ferenc, a Somogy Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.

Volt, aki csaknem egymillió forint kölcsönt halmozott fel egy év alatt. Mások néhány százezer forint kölcsön után 20-30 ezret fizetnek havonta. A megyei fogyasztóvédelmi egyesülethez hetente több ilyen panasz érkezik. Gyakran azonban a vásárló a hibás - mondják.

- A szerződést bizony sok idős ember nem olvassa el, hanem feltétel nélkül a helyszínen aláírja - teszi hozzá Krieg János, a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség felügyelője. Pedig lenne lehetősége 8 napon belül elállni a szerződéstől. Ezt sokan nem tudják. A termékbemutató cégeknél pedig gyakran nem érvényesíthető a csere vagy a garancia, és sokszor el sem érhetők.

Címkék: utazás, fogyasztóvédelem, kis szines