Patalom

Utcára azonban nem teszik ki őket. Az elmúlt 2 évben szaporodtak meg a hasonló esetek. Kovács Anna néni 3 éve él a patalomi otthonban. Neki már amúgy is csökkentett, 45 ezer forintos tartásdíjat kellene fizetnie, de azt sem tudja. Az egyik bank havonta 18 ezer forintot von le tőle. Pedig a hitelt nem is ő vette fel, hanem a bátyja. Szegény azt sem tudja, mennyi a tartozása. - Elvittek aláírni, de smmit nem mondtak, hogy hogyan és miképp van - mondta Anna néni a Kapospontnak. Olyan lakó is van, aki maga vette fel a kölcsönt.

Pammer Ferenc elmondta, fizették ők normálisan a díjat, de most, hogy bekerültek az otthonba, elég sokszor beteg a felesége, nem tudják úgy fizetni, tehát eddig már a 160 ezer forintból befizetett több mint 300 ezer forintot. Az otthonnak már több mint 170 ezer forinttal tartozik. Már azon is gondolkodott, hogyan lehetne pénzt szerezni.
- Vannak nekem ilyen képeim, amiket saját magam csinálok, itt is meg arra is mindenfelé, hogy nem-e lehetne ebből egy kis pénzt összehozni már.. már úgy, hogy ilyen társadalmi alapon - fogalmazott Pammer Ferenc.

Az otthon vezetője azt mondja, az elmúlt 2 évben jelentek meg az ilyen esetek. Az egyiknek 18 612 forintot, a másiknak havi hét ezret, van, ahol nyolc ezer forintot vonnak le a bankok, tartásdíjra pedig alig marad. A patalomi otthon amúgy is nehéz helyzetben van, mert tavaly 20 millióval kevesebb állami támogatást kaptak, ráadásul a kis nyugdíjak miatt 17 milliónyi tartásdíjat nem tudtak befizetni a lakók 2009-ben. Ezt a megyei önkormányzatnak kellett kipótolnia, hiszen utcára nem kerülhetnek az idősek.
Varga Zsolt, a patalomi Park Szociális Otthon igazgatója a következőket mondta:
- Azt tartom abszurd helyzetnek, hogy a bankok a nyugdíjakra, szerény nyugdíjakra bejelenhetik úgy az igényüket, hogy közben az állam és az önkormányzat egy időskorút eltart a rászorultsága miatt.

Varga Zsolt szerint az lenne a megoldás, hogy az ilyen otthonokban élő idősek esetében fel kellene függeszteni a banki kölcsön visszafizetést.

Címkék: kis szines