Szakemberek szerint a tanároknak konfliktuskezelő programok kellenek és az iskolapszichológusi hálózat bővítése is hasznos lenne. Ez utóbbira azonban sok helyen nincs pénz.  

2008.május 26. Két gimnazista fiú megölte osztálytársát...
2009. szeptember 17. Brutálisan összevertek egy 17 éves fiút  az építőipari szakképzőiskola udvarán.
2009. november 26. Egy kaposvári fiú meghalt 3 ember életveszélyesen megsérült, amikor egy gyógyszerész hallgató a pécsi egyetemen tüzet nyitott társaira az órán.

Egyre több és egyre durvább eszközökhöz nyúlnak az agresszív diákok. Ezt erősítették meg csütörtökön a szakemberek a megyeházán. Egy országos kutatásból kiderült: a pedagógusok az agresszív viselkedésért a szülőket tartják felelősnek. Úgy gondolják: a családdal szemben nem tudnak mit tenni. E. Tóbiás Sára, a budapesti Mérei Ferenc Pedagógia Intézet pszichológusa így fogalmazott a téma kapcsán:
- Abban nyitotta meg az utat ez a kutatás is, hogy pontosítsuk és láttassuk, hogy nagyon is van értelme a pedagógusoknak egy olyan konflliktus kezelő kultúrának megismertetése amivel ők is azt érezhetik, hogy eszköz van a kezükben.

A somogyvári speciális iskola pedagógusai nyáron már elkezdtek egy három éves konfliktuskezelő programot. Hódy Edit, a somogyvári megyei speciális szakiskola igazgatóhelyettese elmondta, abban kaptak segítséget, hogy a pedagógus személyiségét megőrizve az iskolai erőszakot talán könnyebben tudják kezelni az iskolai konfliktusok megoldásában, ha más technikákat alkalmaznak, mint az eddig megszokottak.

Az iskolapszichológusokra azonban sok iskolának nincs pénze. Dr. Kulcsár Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem kriminálpszichológusa szerint ha ez még jobban kiépülne, az lenne a legjobb és ez igaz a szociális munkásokra is. Családsegítők együttműködése az egyetlen megoldás. A tanácskozáshoz kapcsolódva egy kiállítás is nyílt a gyerekek rajzaiból Ilyen az élet az én iskolámban címmel.  

Címkék: kis szines