Gyermekvédelem

Leggyakrabban a szülők, alkoholizmusa vagy életvitelbeli problémák miatt. Egyre többször az iskolai hiányzás is oka ennek. Az otthonokban elhelyezett gyermekek közülük azonban csupán néhányan tudnak visszatérni családjukba. Ezért kötöttek ma együttműködési megállapodást a gyermekvédelmi és a családsegítő központ.  

Somogyban 1200 gyermeket gondoznak otthonokban. Kaposváron egyre több fiatalt vesznek védelem alá. 2007 és 2008 között például számuk csaknem másfélszeresére növekedett. A finanszírozás azonban csökkent. Az állami támogatás mértéke egy gyermek után évente csaknem 100 ezerrel csökkent. Szakemberek szerint még mindig azért emelik ki a családból a gyerekeket leginkább, mert a szülők alkoholisták vagy szenvedélybetegek.Az utóbbi években azonban új problémával szembesültek a szakemberek.

Tarsoly Edéné, a Szocionet regionális humánszolgálati központ megbízott vezetője elmondta, a gyermekek a saját magatartásukkal a saját deviáns vislekedésükkel veszélyeztetik önmagukat és ez vezet oda, hogy a szülő már eszközét veszti és ő maga is kérheti, hogy a gyerek bekerüljön a szakellátás rendszerébe. Azonban ha bekerült a gyermek a rendszerbe, csak nagyon nehezen tud visszatérni a vér szerinti családjába. A kiemlet fiatalok csupán 10-20%-a hangzott el a mai tanácskozáson.  

Porczió Györgyné, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának elmondása szerint Somogy megyében magas a gyermekvédelmi gondoskodásban lévők száma. A megye lakosságszámához viszonyítva nem azért magas, mert több gyermek kerül beutalásra, hanem mert több időt töltenek a szakellátás rendszerében, ami átlagosan az országban 5,6 év a megyében 7,2 év. Éppen ezért egy együttműködési megállapodást írtak alá a szakintézmények. A céljuk, hogy a vér szerinti családokat minél előbb, minél jobban fel tudják készíteni a gyermekük visszafogadására.

Címkék: kis szines