Egyre többen járnak párterápiára Somogyban, hogy megmentsék a házasságukat. Négyből három ugyanis válással végződik. Ez társadalmi probléma. Évtizedekkel ezelőtt még mások voltak az emberek céljai, állítja a pszichoterapeuta.

Ozsváth Ferenc és felesége

Ozsváth Ferencet és feleségét sokan ismerik Kaposváron. Azt azonban kevesen tudják, hogy 54 éve házasodtak össze Ádándon. Akkor mindketten szegények voltak, de ez nem számított. Most is szívesen emlékeznek azokra az időkre. Azt mondják: nem lehet receptet adni a jó házasságra, de az ő idejükben fontos volt a szüleik mintája és az adott szó.  

Dr. Ozsváth Ferencné úgy látja, bizonyos dolgokról le kell momdani a szeretet jegyében. Ezt nem lehet tanítani. De erre sem lehet mondani, hogy biztos kulcsa a jó házasságnak. Csak egy-egy összetevője

Férje mindig arra hívta fel a hallgatói figyelmét, ha szerelmesek valakibe, azt úgy kell érezni, mintha az élet végéig tartana. Úgy kell szerelmesnek lenni, hogy ne átmeneti legyen, ahogy ma a fiatalok gondolják.

Ozsváth Ferenc és felesége képek

Az adatok is azt mutatják, egyre kevesebben tartják fontosnak a házasságot Somogyban is. 2006-ban még több mint kétszázzal többen mondtak igent a megyében, mint tavaly. Akkor a házasságok több mint fele végződött válással, 2008-ban pedig már a háromnegyede. A tavalyi válásokról még nincs összesített adat.

Kaposváron nem ilyen rossz a helyzet, itt nem olyan drasztikus az esketések számának csökkenése.

Zolnai Xénia, a Kaposvári Okmányiroda vezetője arról tájékoztatott, hogy egyre több a kis esküvő, amikor szűk családi körben, kisebb költséggel vállalják a házasságkötést.

Dr. Cserhalmi Gábor pszichoterapeuta azt mondja: megváltoztak a férfi-női szerepek, és ezért a céljaink is. - Felszabadítottuk a nőket - nincs ezzel semmi gond - de nem tanítottuk meg a férfiakat, hogy hogyan viseljék ezt. Mint mondja: korábban a cél a családfunkció, a vagyon, a gyereknevelés volt. Ma ezeket már elfelejtettük. Ma már nem fontos a gyereknevelés, a vagyon sem, mert egyedül is fel lehet nevelni az utódot, emiatt megváltoztak a szerepek.

A szakember hozzátette: az is nagy baj, hogy a párok nem beszélgetnek egymással, nem mondják el egymásnak, hogy mire vágynak. Emiatt egyre többen járnak párterápiára, hogy megmentsék a házasságukat.

Címkék: kis szines