Honvédség

Szakemberek szerint ez talán a nagy munkanélküliségnek köszönhető, valamint annak, hogy a honvédség még mindig egy biztos munkahelynek tűnik.

A fiatalok közül sokan választják a szerződéses katonai szolgálatot, mert szeretnék kipróbálni magukat, illetve a több pénz reményében külföldön szeretnének szolgálatot teljesíteni.

Ám, többen nem is tudják valójában miként működik a rendszer. Íme:

A Magyar Honvédség személyi állománya tényleges szolgálatot teljesítő katonákból, köztisztviselőkből, közalkalmazottakból és a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozó munkavállalókból; hadkiegészítési állománya önkéntes tartalékosokból, kiképzett és kiképzetlen potenciális hadkötelesekből, valamint megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején - a hadkötelezettség bevezetése után - hadkötelesekből áll. A tényleges katonai állományba tartoznak:

 

1. a hivatásos katonák,

2. a szerződéses katonák,

3. a szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák,

4. a katonai felsőoktatási intézmény honvédségi ösztöndíjas, valamint szakképzésben részt vevő hallgatói,

5. a katonai középfokú oktatási intézmény hallgatói,

6. megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején - a hadkötelezettség bevezetése után - a hadköteles katonák .

 

A tényleges katonai állomány tagjai - a szolgálati viszony keletkezése szerint - békében önkéntes jelentkezés alapján, megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején - a hadkötelezettség bevezetése után - hadkötelezettség alapján teljesítenek katonai szolgálatot .

Bővebb leírás itt olvasható.

Címkék: kis szines