EU-s pályázatok

Sok cég viszont még nem biztos benne, hogy igénybe tudja-e venni a támogatást, mert a bankok szigorúbb feltétellel adnak hitelt, és nem mindenkinek van önereje.

A Kaposplastnál teljesen új technológiát alkalmaznak, melyet a gazdaságfejlesztési operatív program segítségével vezették be. De mást is vettek. Az új gépsor segítségével a PET palackokból származó műanyagot dolgoznak fel újra, ebből készül a csomagolásra használt szál. Összesen csaknem 300 millió forintnyi beruházást valósítottak meg idén, bár a válság őket is megviselte. Palócz Tamás, a Kaposplast ügyvezető igazgatója elmondta, két lehetőségük volt: vagy várnak, vagy előremenekülnek. A válságnak előbb vagy utóbb- sajnos 2010-ben még nem -, de utána biztosan vége. Lesz egy fellendülés, és akkorra szeretnék, ha készen állna a cég a jövő kihívásai előtt.

Somogyban 2009-ben jóval több vállalat vette igénybe a gazdaságfejlesztési pályzatokat, mint a korábbi években.  2007-ben 75-en, tavaly 95-en, idén pedig már 129-en kaptak támogatást. Az elnyert pénzösszeg is emelkedett. 2 éve csaknem 2 milliárd, 2008-ban 1,8 milliárd, tavaly pedig 2,7 milliárd érkezett a megyébe. A gazdaságfejlesztési központ képviselője szerint ez annak köszönhető, hogy a pályázati feltételek kedvezően változtak. Van, ahol már új pályázati kört is ki kellett írni, mert az előzőt kimerítették. Gáspár Bence, a MAG Zrt. kommunikációs főosztályvezetője szerint november 30-a óta beadható automatikus eljárásrendű technológiafejlesztési pályázatuk mikro kis-és középvállalkozások számára. Ezt idén másodszor írták ki. Ennek az év eleji sikere hozzájárul ahhoz, hogy megnőtt a nyertes pályázók száma. A MAG Zrt. honlapján részletesen megtalálhatók a nyertesek adatai, és hogy mennyi támogatást ítélnek meg nekik.

A Kapos Televízió több céget megkeresett, de nem mindenki állt szívesen a kamera elé. Elmondták, bár a pályázaton nyertek, egyátalán nem biztos, hogy a kellő bankgaranciát és hitelt megkapják, így lehet, hogy nem tudják igénybevenni az elnyert összeget. A bankok ugyanis a válság miatt szigorúbb feltételek mellett adnak kölcsönt.

Címkék: kis szines