kisbaba, születés

Drasztikusan és folyamatosan csökken a születések száma Somogyban. Húsz évvel ezelőtt még kétszer annyian jöttek a világra a megyében, mint tavaly. Közben ráadásul a halálozások száma emelkedik, ezért rohamosan fogy a népesség Somogyban. 8 év alatt 16 ezerrel lettünk kevesebben. Szakemberek szerint néhány éven belül nem lesz, aki eltartsa a nyugdíjasokat.

Gellért és Sarolt Somogy leghíresebb ikrei. A balatonboglári újszülöttek látták meg a napvilágot a megyében idén először. A kisfiú volt a gyorsabb. Január elsején délben egy perccel előzte meg testvérét a kaposvári kórházban. Az ikrek császármetszéssel és a vártnál két héttel korábban érkeztek, de jól vannak.

Viszont évről-évre egyre kevesebb a baba Somogyban - mondja a kaposvári kórház szülészetének vezetője. Itt tavaly félszázzal kevesebb gyerek született, mint az azt megelőző évben. Ez azért is lehet, mert a szülés ideje kitolódik.

Prof. dr. Szilágyi András, a Kaposi Mór Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa úgy látja egyre idősebb korban vállalnak gyermeket az anyukák, és az első gyermek is sok esetben már a 28, 30. évre vagy afölé tehető.

És ők valószínűleg egy, legfeljebb kettő gyermeket szeretnének. Mostanában feleannyi gyerek születik a megyében, mint húsz éve. Tavalyelőtt szeptemberig 2120-an születtek Somogyban. Tavaly ugyanebben az időszakban 2078-an. Viszont egyre többen halnak meg. Egy év alatt 234-gyel emelkedett a számuk. Ez népességfogyáshoz vezet. Nyolc év alatt csaknem 16 ezerrel lettünk kevesebben a megyében. A következő fél évben további 1200-zal csökkent a megyében élők száma.

A szociológus szerint ennek súlyos társadalmi következményei lehetnek.

- Csökken az aktív korúak száma, akiknek egy társadalmat el kell tartania, ennek következtében várható, hogy a társadalombiztosítási járulékok megemelkednek, ahhoz, hogy az egyre növekvő inaktív réteg nyugdíját lehessen fizetni - magyarázta a szociológus. Filebics Magdolna szerint nemcsak népesedéskoncepcióra lenne sürgősen szükség, hanem a somogyiak egészségügyi állapotán is javítani kellene. Az utóbbi években ugyanis egyre több aktív korú halt meg.

Címkék: születés, népesség, kis szines