nyultrapp1

Már reggel izgatottan tettek-vettek a somogysárdiak a focipálya mellett. Többen papírdobozzal, kosárral a kezükben vagy műanyag rácsos ládákat cipelve érkeztek. Mások a forralt boros poharukat szorongatták, bár nem volt olyan hideg, mint 2008-ban. A bejáratnál a néhány napja elhíresült faragott fanyúl várta az érkezőket, a beton kispályán pedig bográcsban rotyogott már a nyuszihús. A szerencsésebb fajtársaik az imént említett ládákban, dobozokban kuporogtak. Mindehhez a hangszórókból dübörgő magyar zenék és Csokis Tibi konferansziéja adta meg az alapot.

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg ugyanis a somogysárdi nyúltrappot, amely már nem csak a szőrös kis állatokról szól. Néhány éve egy-egy malacot is felajánlanak a gyerekeknek. Azaz, aki elkapja a szabadon eresztett süldőt, hazaviheti. Idén már a tollasok is képviseltették magukat a gyepen. Az újév tiszteletére a focipálya közepéről a gyerekek galambokat eresztettek a magasba, egy-egy jókívánságot elmormolva, majd kakasfogó versenyt szerveztek a kicsiknek. Volt is nagy lótás-futás, mert míg a nyulak kevésbé, a kakas örömmel iramodott meg a szabadságot jelentő utca irányába. Pechére, mintegy harminc gyerek szerette volna hazavinni, így hamar bezárult a kör.

nyultrapp4

Hogy ne csak a fiatalok mulassanak, Csokis Tibi felhívására a focikapu mögé sereglettek az emberek, gumicsizma-hajító versenyre. Bár a cél az volt, hogy minél távolabb hajítsák a "bánat" feliratú kaucsuk lábbelit, az nem mindig arra szállt, amerre szánták. Nem tudni, hogy a kellő célzóvíz elfogyasztása vagy csak a gyakorlatlanság miatt, a kijelölt pályán nyüzsgő operatőrök és fotósok szinte vonzották a repülő csukát.

nyultrapp3

Eme játék kellően felajzotta a hangulatot a következő, embert próbáló feladatra. Bár a három felajánlott malac nem biztos, hogy számított rá, azért akadt jelentkező, aki bizony puszit nyomott a sertések konnektoros orrára. Csokis Tibi példamutatóan nyitotta a sort, majd a kamerák és fotósok kereszttüzében egy böhönyei fiatalember következett, aki egyik percről a másikra híres emberré vált. Meg is kapta az erotikus nyalókát nyereményként. Aztán egy borzas hajú férfi következett, aki nemhogy puszit adott, de egyenesen le is smárolta a kismalacot. - 25 évig voltam kondás, nem félek én a disznóktól - jelentette ki, majd rögtön hozzátette: ne gondoljanak semmi rosszra.

Eztán érdekes kavarodás alakult ki a focipályán. A nyuszik és gazdáik felsorakoztak az egyik kapu elé - a cél a másik alapvonal, tehát hosszában kellett átfutnia a pályát a kis bundásoknak - és elindult a verseny. Elöl haladt a csalogatóember, illetve a fotós, mögötte a nyúl, azt követte a hajtó, két oldalról pedig egy-egy operatőr. Ez volt az alapfelállás. A csúcs pedig, amikor a nyúl körbe-körbe szaladt, utána az operatőr, a gazdi pedig szurkolt nekik középről. A versenyzők között Csikós Nagy Márton, a falu polgármestere járt fel, s alá, és rendre intette a szabálytalankodó versenyzőket. A nyuszikat ugyanis bántalmazni, kézzel-lábbal segíteni nem lehet.

nyultrapp2

A kétfordulós vidám mulatságot a 14 év alatti kategóriában Lukács Zselyke és Lázár Laura Szilveszteri Vacsora névre keresztelt négylábúja nyerte. A gyerekek az aranyérem után biztosan nem kívánják az ünnepi asztalra a nyuszit. Teljesítménye alapján minimum, hogy megbecsült családi kedvenc lesz. Őt Belfegor követte Szappanos Anna versenyzője, harmadikként pedig holtversenyben Fekete Pákó és Tapsi Hapsi haladt át a célvonalon.

A 14 év felettieknél a nagykanizsai Jankovics József nem véletlenül keresztelte Rakéta névre tapsifülesét. A nyuszi fittyet hányva a körülötte lévő zsivalyra, start után szépen megindult a cél felé. Őt Csörsz Zsófia Misuja és Gécsek Dávid valmint Dávid László Meztelenje követte. Persze senki sem távozott üres kézzel, hiszen a leglustább, a legjobban beöltöztetett és a legkanosabb nyúl gazdája is díjat kapott.

Címkék: nyúltrapp, szilveszter, kis szines