rémült kutya

Lehet, hogy a gazdi örül a dirrdurrnak, a zsivajnak, a bulinak, és az is előfordulhat, hogy már napokkal szilveszter előtt sorban állt a tűzijátékért valamelyik parkolóban. De mielőtt még a tetőfokára hágna a lakásban a hangulat, gondoljon négylábú kedvenceire is.

Az állatok kifinomult érzékszerveik, főként a hallásuk miatt sokkal érzékenyebbek a hangzavarra. Általában év végén kóborol el a legtöbb kutya. Ha netán megfigyeltük, hogy kedvencünk egy nyári zivatarnál nyüszítve vonul menedékbe a dörgés hallatán, biztosak lehetünk abban, a petárdázásért sem fog rajongani. Előfordul, hogy a gazdáját sem ismeri fel a rémülettől.

Éppen ezért a legjobb ilyenkor az ebeket zárt helyre vinni, ahová kevésbé hallatszik a durrogás. Sokat segíthet, ha a gazdi simogatja és beszél kedvencéhez. A kutya - az emberhez hasonlóan - érzi, hogy nincs egyedül a "bajban". Ha mégis otthon kell hagyjuk, akkor egy bekapcsolt rádió is nyugtatólag hat a négylábúra.

Természetesen nem minden kutyára igaz ez, van amelyik már hozzászokott a zajhoz. A vadászkutyákat például a puskaropogáshoz tréningezik. És a macskák is kevésbé érzékenyek a petárdázás hangjára.

Címkék: kis szines