XVI. Benedek pápa

A katolikus egyházfő - aki franciául mondta el homíliáját (szentírást magyarázó beszédét) - az erőszakról való lemondást hirdette, hogy "csak az igazság és a szeretet fegyverét használjuk". XVI. Benedek a bazilikában összegyűlt több ezer hívő előtt élesen bírálta az önzés jelenségét, legyen szó egyéni vagy csoportos egoizmusról, amely szerinte a az érdekek és a vágyak rabszolgáivá teszi az embereket, szembeállítja őket az igazsággal és "elválaszt bennünket egymástól".

Szolidaritásra és a válság közepette is békés együttélésre szólított fel XVI. Benedek pápa karácsonyi üzenetében pénteken. A katolikus egyházfő Urbi et Orbi (a városnak, Rómának és a világnak szóló) áldást osztott és 65 nyelven üdvözölte a világ népeit a vatikáni Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről. A pápa magyarul is köszöntött: Áldott karácsonyt - mondta.

A karácsonyi mise kezdetét incidens zavarta meg: egy ismeretlen nő a korlátokon keresztül a pápához akart eljutni, s a tumultusban XVI. Benedek elesett, de felállt és folytatta a szertartást, mintha mi sem történt volna. Rövid híreinknél külön foglalkozunk a témával.

Címkék: XVI. Benedek, pápa, kis szines