anyakönyv2

A napokban fogadta el a parlament a 2011-től hatályos anyakönyvi törvényt, mely megteremti az elektronikus anyakönyvet a jelenlegi széttagoltan, széttöredezetten kezelt, papír alapú nyilvántartás helyett. Az elektronikus rendszer bevezetésével - amely mellett a papír alapú nyilvántartások is megmaradnak - jelentősen gyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (illetve külföldön működő konzulátuson) lehet majd kivonatot kérni. A bíróságok pedig közvetlenül is hozzáférnek majd a digitális anyakönyvekhez, így ez előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni. Tekintettel azonban arra, hogy az elektronikus anyakönyv létrehozásával egyidejűleg nem történik meg a régebbi anyakönyvek teljes adatállományának felvitele, az elektronikus nyilvántartás csak fokozatosan töltődik majd fel, és válik alkalmazhatóvá.

A házasságkötő termen kívüli, illetve a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést az új törvény szerint a jegyzőnek kell majd engedélyeznie. Erre akkor kerülhet sor, ha az ifjú pár gondoskodik a tanúk és - ha szükséges - a tolmács jelenlétéről, továbbá, ha vállalja az anyakönyvvezető utaztatását is. A jövőben tehát csak akkor törjük a fejünket extra helyen tartott esküvőn, ha a tanúkat el tudjuk csalni, és az anyakönyvvezetőt is oda tudjuk vinni.

A házasságkötés (bejegyzett élettársi ceremónia) időpontját - azaz a konkrét napot, órát - a házasulók kívánságához igazodóan tűzi ki az anyakönyvvezető, pontosabban az óhajokat a lehetőségekhez képest figyelembe veszi. A törvény ugyanakkor egyértelműen rögzíti, hogy a piros betűs ünnepeken, ilyen például karácsony, újév, húsvét, pünkösd, vagy augusztus 20., nem lehet házasságot kötni. A tilalom természetesen az egyházi szertartásokra nem vonatkozik, hivatalosan azonban munkaszüneti napokon nem lehet egymásnak örök hűséget fogadni.

Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által összeállított utónévjegyzékből. Ezzel megszűnik a kereskedelmi forgalomban könyv formájában beszerezhető utónévjegyzékek kötelező használata. A választható neveket az MTA honlapján lehet ellenőrizni. Ellenben, ha valaki olyan nevet szeretne a csemetéjének adni, amely a listában nem szerepel, az anyakönyvezhetőségről az MTA engedélyező nyilatkozatát be kell szerezni.

Címkék: anyakönyv, új, elektronikus, törvény, kis szines