A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói, a somogyi, a zalai és a baranyai bevetési egység egyenruhásai a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével, a somogyi és a komárom-esztergom vármegye felderítőinek előzetes bűnügyi információk alapján 2023. március 31-én a reggeli órákban összehangolt akciót szerveztek, amelynek során több mint száz rendőr részvételével egyszerre tizenöt helyszínen tartottak házkutatást.

A Somogy, Fejér, Pest és Komárom-Esztergom vármegyékben végrehajtott házkutatások alkalmával több, mint két kilogramm amfetamingyanús anyagot, több, mint 100 gramm kokaingyanús port, tíz kilogrammnyi marihuánagyanús növényi származékot, és közel 50 tő kannabisz növényt találtak, melyek feketepiaci értéke meghaladja az ötvenmillió forintot.  Az egyenruhások lefoglaltak továbbá kábítószer termesztéshez, terjesztéshez és fogyasztáshoz használatos eszközöket, laptopokat, mobiltelefonokat, karórákat, gáz- és riasztófegyvernek látszó tárgyat, az ahhoz tartozó lőszereket, egy nagyértékű gépkocsit, valamint több mint hárommillió forint készpénzt is.


a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételeia Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételeia Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételeia Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételeia Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételeia Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételei
a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A rendőrök a komplex akció eredményeként összesen 13 személyt állítottak elő, akik közül a kaposvári 35 éves K. Ádámot, a 43 éves K. Albertet, a 48 éves S. Mihályt, a 37 éves B. Zsoltot, valamint egy 52 éves és 28 éves kőröshegyi férfit bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett, további hét főt pedig kábítószer-birtoklása vétség megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A nyomozók és a vizsgálók a kábítószer-kereskedelem bűntettével meggyanúsított személyek közül a négy kaposvári lakost őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

Időközben a Somogy Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal harmincas éveiben járó kaposvári férfival és öt társával szemben, akik bűnszövetséget alkotva állítottak elő, termesztettek és kereskedtek kábítószerekkel, de előszeretettel fogyasztották is azokat.

A vádirat lényege szerint a kábítószer kereskedői hálózat csúcsán a harmincas éveiben járó, büntetett előéletű kaposvári férfi állt, aki 2022. évtől kezdődően 2023 márciusáig több személytől is szerzett be kábítószert döntően tovább értékesítés, kisebb mértékben pedig saját használat céljából. A vádlott az amfetamint ugyanakkor saját maga állította elő, melyhez egy Budapesten bérelt raktárban tárolt présgépet használt a tömbösítéshez, tömörítéshez. A vádlott a birtokában lévő kábítószerekből a vádban szereplő három társának is értékesített, melynek mennyisége közel 400-szorosan meghaladta a csekély mennyiség felső határát, azaz különösen jelentős mennyiségű volt, ebből pedig több mint 3,5 millió forint bevételre tett szert. A vádlottnak emellett a társai több helyen – így a lakásukban, vagy az általuk bérelt raktárban – rejtekhelyet is biztosítottak a drogok tárolásához.

A vádlott társa volt egy tatabányai férfi, aki a tőle vásárolt kábítószereket az általa lakott ingatlanon található lakókocsiban tartotta. A férfi a drogból a munkatársai, alkalmazottai részére ellenérték nélkül adott át kábítószert, míg ismeretlen üzlettársai részére ellenérték fejében értékesítette azt. A két férfi között olyan szoros barátság alakult ki, hogy a kaposvári férfi az amfetamint beszerzési áron, míg a kokaint barátságukra tekintettel ellenérték nélkül adta tettestársának, aki a fennálló bizalmi viszony alapján saját használatra bármikor magához vehetett a nála raktározott drogból, aminek a mennyiségét minden esetben lemérte és felírta, majd elszámolt vele.

A kaposvári férfitól vásárló két másik vádlott szintén nagyobb mennyiségben kereskedett a drogokkal, egyiküknek ráadásul saját kannabisz ültetvénye is volt a családi házában, a leszüretelt növényekből - az értékesítésre szánt adagon felül - pedig még vajat és kábítószeres süteményt is készített.

Az ügyészség emellett vádat emelt két az értékesítési lánc alsóbb szintjén álló somogyi férfival szemben is, akik saját ismeretségi körükben maguk is kereskedtek kábítószerrel, sőt egyiknek még kábítószertől bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt is felelnie kell.

A Somogy Vármegyei Főügyészség a szerteágazó, számos kábítószer-fogyasztót is érintő nyomozás során valamennyi vádlottal egyezséget kötött, akik közül a négy, jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedő vádlott az ügyészség 5 és 7 év közötti végrehajtandó börtönbüntetésre vonatkozó egyezségi ajánlatát elfogadta, és beismerő vallomást tettek.

Címkék: fegyver, díler, kábítószer, letartóztat, drog, elfog, kék hírek