A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetés miatt tart fenn fellebbezést, egyben szükségesnek látja a beszámíthatóság további vizsgálatát annak a nőnek az ügyében, aki egy fonyódi buszmegállóban magára hagyta újszülöttjét 2021 októberében.

A vádhatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a 37 éves, kiskorú gyermekét egyedül nevelő vádlott már több éve rendezett körülmények között élt Ausztriában, amikor megismerkedett egy zalai férfival, akivel alkalmanként a férfi balatoni nyaralójában találkoztak.

A nő 2021-ben teherbe esett, ennek tudatában volt, de a külvilágtól eltitkolta, orvoshoz nem járt. A babát október 10-én egyedül, otthonában szülte meg, megmosdatta, elvágta a köldökzsinórt, betakarta egy törölközőbe, majd - továbbra sem szólva senkinek - autóba ült az újszülöttel és némi bolyongás után a takaróba bugyolált gyermeket a fonyódi ügyészség előtti fedett, három oldalról védett buszmegálló padján magára hagyta.

Nem sokkal később kutyasétáltatók lettek figyelmesek a síró csecsemőre, akiről később a kiérkező mentők megállapították, hogy a körülmények és a nyolc fokos léghőmérséklet ellenére is teljesen egészséges.

A vádlottban - elmondása szerint - csak akkor tudatosult a cselekménye, amikor az addig ismeretlen anyát kereső rendőrségi felhívást hallotta. Erre aztán önként jelentkezett, és részletes vallomást tett, cselekedetét megbánta. A szülői felügyeleti jogokat nem gyakorolhatja, a gyermeket a vádlott édesanyja neveli, de a nő ebben részt vehet.

A Somogy Vármegyei Főügyészség a nőt emberölés kísérletével vádolta meg, majd az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a cselekmény eltérő minősítéséért és a büntetés súlyosításáért fellebbezést jelentett be, amelyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott.

A vádhatóság szerint továbbra is kérdés, hogy a cselekmény elkövetésekor a vádlott beszámítási képessége teljes, korlátozott vagy kizárt volt-e, ugyanis a vádlott elmeállapotára vonatkozó igazságügyi orvosszakértői vélemények ellentétesek, és ezt az elsőfokú bíróság nem tisztázta maradéktalanul.

Az ügyben ezért bizonyítás felvétele szükséges - olvasható a vádhatóság közleményében.

Címkék: buszmegálló, csecsemő, Fonyód, kék hírek