Két autó ütközött péntek reggel Fonyódon, a Szent István utcában. A műszaki mentést a balatonboglári önkormányzati tűzoltók végezték. Az eset során senki sem sérült meg.

Kaposváron, a Kossuth Lajos és a Damjanich utca kereszteződésében is összeütközött két gépkocsi. A kaposvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen öten utaztak. A mentők két sérültet szállítottak kórházba.

Egy háromszobás családi ház valamennyi hálójában bejelzett a szén-monoxid-érzékelő pénteken, Babócsán. A lakók kinyitották az ablakokat és elhagyták az ingatlant a barcsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt, senkinek sem esett baja. Az egység rekonstruálta az esetet, működésbe hozták a gáztűzhelyt, az előszobában egy fatüzelésű kályhával fűtöttek, továbbá a szobákban konvektorok üzemeltek. A lakás jól záródó nyílászárókkal rendelkezik, azonban a légutánpótlást biztosító szerelvényeket nem építettek be. Ezért a kéményseprő felhívta a tulajdonos figyelmét arra, hogy gondoskodjanak az épületgépész által méretezett szellőzők beépítéséről.

Néhány órával később egy barcsi lakóház fürdőszobájában is bejelzett a szén-monoxid-érzékelő. A város hivatásos tűzoltói átvizsgálták az épületet, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat méréseket végzett, és a fürdőben nagyon magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, ezért felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a gázkazánt addig ne használja, amíg azt szakemberrel nem ellenőriztette. A lakók a fűtést ideiglenesen más módon is meg tudják oldani, így nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Szombaton főként balesetekhez riasztották a somogyi tűzoltókat. Letért az úttestről, villanyoszlopnak ütközött, majd árokba borult a reggeli órákban egy személyautó Kiskorpádon, a Vörösmarty utcában. A baleset következtében a sofőr a járműbe szorult, őt a kaposvári hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki, majd átadták a mentőknek.

Nem sokkal később szintén Kiskorpádra vonultak az egységek, mert két személyautó karambolozott. A tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen hatan utaztak. A baleset során egy utas megsérült.

Fonyód Ady Endre utcájában ugyancsak balesetben megsérült járműveket áramtalanítottak a balatonboglári önkormányzati és a fonyódi önkéntes tűzoltók.

Lángok csaptak fel vasárnap este egy családi házban Gigén, a Kossuth utcában. A mintegy száz négyzetméter alapterületű épület egyik helyiségében keletkezett tűz, amely a tetőszerkezetre is áterjedt. A kaposvári hivatásos és a kadarkúti önkormányzati tűzoltók kihoztak két gázpalackot az épületből, majd több vízsugárral elfojtották a lángokat. Az egységek a födém beszakadása előtt kimentették az összes menthető értéket az ingatlanból, amely a tűz következtében lakhatatlanná vált. A ház lakói rokonokhoz költöztek.

(fotók: Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Címkék: riasztás, hétvége, kék hírek, Somogy, tűz, baleset