A Kaposvári Járási Ügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat azzal a 43 éves baranyai férfival szemben, aki azért nyitott bankszámlát, hogy azon bűncselekményből származó pénzt fogadjon.

A vádlott 2018 augusztusában ismerkedett össze egy férfival, aki megemlítette neki, hogy egy nagyobb összeg átutalását várja, és megkérte a vádlottat, hogy az összeg fogadása érdekében nyisson saját nevében egy bankszámlát, melyért cserébe 50 ezer forintot fog fizetni neki. A vádlott elfogadta az ajánlatot, és még aznap bankszámlát nyitott az egyik kereskedelmi bank pécsi fiókjában úgy, hogy a körülmények alapján egyértelműen tisztában volt vele, hogy arra bűncselekményből származó pénz fog érkezni.

A várt 6 millió forintot meghaladó összegű átutalás végül két nap múlva megérkezett. A pénz két magyar cég Szlovéniából importált szójadarájának ellenértéke volt, amit kelet-magyarországi vállalkozásoknak akartak értékesíteni. A szállítmányozást végző cégek sofőrjeinek azonban ismeretlen személyek más magyarországi cégek telephelyének címét adták meg, majd az áru leszállítását követően a jóhiszemű vevők - akik nem tudták, hogy a termény nem az eladóként fellépő személyek tulajdona - a szójadara vételárát nem a tényleges magyar cégeknek, hanem a vádlott bankszámlájára utalták át.

A csalással eltérített áru vételárának beérkezését követően a vádlott a több millió forintos összeget Kaposváron vette fel készpénzben, amit nem sokkal később átadott az őt megbízó férfinak, aki a korábban beígért 50 ezer forintot kifizette a bűncselekményből származó összeggel kapcsolatos bankműveletben segédkező vádlottnak.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy annak végrehajtását próbaidőre függessze fel.

Címkék: bankszámla, millió, csal, kék hírek