A Kaposvári Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot azokkal a 30 és 34 éves férfiakkal szemben, akik az erős havazásban elsodortak egy út mellett várakozó nőt, akinek nem segítettek, hanem egyikük a felelősségre vonás elkerülése érdekében inkább megpróbálta felgyújtani a balesetben érintett járművet.

A közlekedési kihágások miatt korábban többször eljárás alá vont vádlottak 2020 márciusában az esti órákban sűrű havazás és erős oldalszél mellett, egybefüggő hótakaróval borított mellékúton közlekedtek Somogyszil felé egy olyan személygépkocsival, aminek az egyik első kerekére egy 17,5 éves, igen elhasznált gumiabroncs volt felszerelve.

A sértett szintén a mellékúton haladt, amikor a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt félreállt az út mellé és felhívta férjét, hogy jöjjön érte, majd az autó mellett várakozott.

A járművet vezető fiatalabbik férfi nem az időjárási és útviszonyoknak megfelelő sebesség és a kocsi rossz műszaki állapota miatt a gépkocsival megcsúszott a sértett járműve közelében, ahol a nőt autója elejével nekiszorította az álló kocsinak és ellentétes irányba fordította.

A sértett az ütközés erejéről az útra esett és 12-14 hét alatt gyógyuló törtéses, belszervi, valamint bevérzésekkel járó sérüléseket szenvedett.

A vádlottak számára nyilvánvaló volt, hogy elütöttek valakit, ennek ellenére egy közlekedési tábla kidöntése után a szántásban hajtottak tovább, azonban autójuk 3 km-rel arrébb megállt. Ekkor a kocsit vezető I. rendű vádlott a forgalmi engedéllyel megpróbálta felgyújtani a járművet, de csak az okiratot sikerült elégetnie.

Másnap a fiatalabb férfi a jármű elvontatásával is próbálkozott, végül a kocsit a szántásban kellett hagynia, viszont a rendszámtáblákat leszerelte és otthonába vitte.

A 30 éves férfi továbbá 2020 októberében volt élettársa sérelmére is követett el bűncselekményt, amikor a közös gyerekeikkel anyaotthonba költöző nőt egy ürüggyel magával csalta, majd nem engedte el, hanem volt otthonukba gyalogolt vele. A személyi szabadságától megfosztott és megfélemlített nőt másnap az anyaotthon bejelentésére az igali rendőrőrs járőrei találták meg és szabadították ki.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában I. rendű vádlottal szemben előkészítő ülésen történő beismerés esetére 4 év börtönbüntetést, 4 év közúti járművezetéstől eltiltást, valamit 5 év közügyektől eltiltást indítványozott.

(A felhasznált képek a nyomozó hatóság szemléin készültek.)

Címkék: abroncs, cserbenhagy, gumi, havazás, , tél, baleset, kék hírek