A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 39 éves nővel és 59 éves társával szemben, akik egy nyereségesen működő cég adófizetési kötelezettségét tüntették el fiktív számlákkal.

A nő ügyvezetője volt egy Somogy megyében bejegyzett, villanyszerelési munkákkal foglakozó Kft.-nek. A cégnek a működése során nagyobb összegű olyan bevétele keletkezett, amely után jelentős összegű általános forgalmi adót kellett volna megfizetnie, ezért a vádlott elhatározta, hogy adócsökkentő tételként figyelembe vehető költségekről valótlan számlákat fog beszerezni.

A vádlott ezért felvette a kapcsolatot egy Budapest környékén élő férfival, akinek számos olyan cég volt a nevén, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, és egy olyan biatorbágyi zártkerti ingatlan volt a székhelyük, amelyen csak egy romos épület és építési törmelék volt megtalálható.

A vádlottak megállapodását követően a férfi cégei három év alatt összesen 305 millió forint értékben állítottak ki valótlan költségszámlákat a kft. részére, amiket az asszony beállított a könyvelésébe, majd havi áfa bevallásaiban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentette. Az asszony ügyeskedésének következtében a kft. nyeresége is eltűnt „papíron”, ezáltal 15 millió forint társasági adót sem fizetett meg. A vádlottak végül összesen 80 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Címkék: könyvel, számlagyár, költségvetés, csal, számla, adó, kék hírek