A járőrök még tavaly szeptemberben kezdtek követni egy lengyel gépkocsit az M7-es autópályán. A Letenye irányába közlekedő sofőr a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, 180-190 kilométer/óra sebességgel haladt tovább, később Balatonszárszónál lehajtott az autópályáról, majd a 7-es számú főútvonalra hajtva kisodródott, és fának ütközött.

A sofőrön kívül a járműben öten utaztak, hárman a csomagtartóban megbújva. A baleset következtében négy utas is megsérült, ennek ellenére a járművezető a helyszínről segítségnyújtás nélkül elfutott, de a rendőrök rövid időn belül elfogták és előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra.

A külföldi utasok sem személyazonosságukat, sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A magukat szír és palesztin állampolgárnak valló férfiak és egy nő jogellenesen jutottak be Magyarország területére, ezért a rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói az őrizetbe vett 29 éves ukrán férfivel szemben az embercsempészés, valamint segítségnyújtás elmulasztása bűntett ügyében a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezték. Az eljárás során keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a Siófoki Járási Ügyészség részére.

Címkék: embercsempész, vádemelés, rendőrség, kék hírek