A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett minősített lopás, csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat két - 22 éves, illetve 20 éves - férfival szemben, akik előbb visszaéltek egy siófoki hotel munkáltatói igazolásaival, majd loptak is a szálláshelyről.

Az idősebb vádlott egy siófoki hotelben dolgozott alkalmi munkavállalóként, amikor elhatározta, hogy a munkáltatója nevében kiállított valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokkal áruhitelt igényel egy elektronikai üzletben. A vádlott 2019 őszétől a valósnál magasabb jövedelmet és határozatlan idejű munkaviszonyt igazoló okiratokkal több mint 700 ezer forint áruhitelhez jutott anélkül, hogy azt vissza akarta volna fizetni.

A vádlott 2020 februárjában ismerkedett meg a korábbi büntetéséből frissen szabadult 20 éves társával, akit rávett arra, hogy a hamis munkáltatói igazolásokkal ő is igényeljen áruhitelt, aki ebből hűtőt, televíziót és más elektronikai cikkeket vásárolt, melyeket ezután közösen értékesítettek.

Az idősebb vádlottnak időközben megszűnt a munkája a hotelben, azonban ismerte az épület kapunyitó kódját, valamint a recepción lévő széfet nyitó számsort, ezért rábírta a könnyen befolyásolható társát, hogy a kódok ismeretében onnan hozzon el minél több értéket, surranjon be a hotelba.

Aki ennek megfelelően 2020 februárjában összesen három alkalommal fosztotta ki a hotel széfjeit úgy, hogy azt a széfet, amelyiknek nem ismerte a kódját, egyszerűen elvitte magával, majd azt társával közösen egy félreeső helyen kinyitották. A vádlottak a lopásokkal közel 1,5 millió forintnyi értéket szereztek meg. Az utolsó alkalomnál azonban a hotel alkalmazottai látták, ahogy a vádlott egy gurulós kocsin távozni kézül egy újabb páncélszekrénnyel, ezért értesítették a rendőrséget.

Az ügyészség a Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a különös visszaesőnek minősülő fiatalabb férfival szemben 7 év, míg társával szemben 5 év börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a bűncselekmények elkövetését az előkészítő ülésen beismernék.

Mindkét vádlott letartóztatásban van.

Címkék: áruhitel, páncélszekrény, munkáltatói, igazolás, börtön, hamis, lop, tolvaj, kék hírek