Letartóztatásba került egy szír férfi, aki a gyanú szerint ellenszolgáltatásért segítséget nyújtott honfitársainak a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t. Azt írták: a feltételezett elkövetőt 2020 decemberében Ausztriában egy arab férfi bízta meg azzal, hogy illegálisan Magyarországon tartózkodó embereket osztrák felségterületre szállítson.

A gyanúsított 2021. január elején Budapestre utazott, ahol egy másik arab férfi - GPS-koordináták megadása után - egy osztrák honosságú személygépkocsival a szerb-magyar határhoz küldte. Ott a járműbe tizenegy, az országban jogellenesen tartózkodó szír állampolgár zsúfolódott be.

A feltételezett elkövetőnek Ausztriába kellett volna szállítania az illegális határátlépőket, de amikor a fonyódi rendőrök az M7-es autópálya somogyi szakaszán ellenőrizni akarták, a sztráda egyik lehajtónál szalagkorlátnak ütközve balesetet szenvedett és elmenekült.

A férfit a rendőrök lakossági információ alapján még aznap Balatonszentgyörgyön elfogták, előállították és őrizetbe vették. Letartóztatásáról a Marcali Járási Ügyészség indítványára, a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt döntött a Kaposvári Járásbíróság.

Címkék: szír, illegális bevándorlás, kék hírek