A Kaposvári Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 45 éves férfival szemben, aki a nyomozás során ismeretlenül maradt társai a 71 éves sértettet 2019 decemberében a kora esti órákban kaposvári otthonában hívták fel egy brit telefonszámról úgy, hogy egyikük magát az idős asszony unokájának adta ki. A férfi a beszélgetés során arra hivatkozva csalt ki pénzt a sértettől, hogy autóbalesetet okozott, és 3 millió forintra van szüksége sürgősen ahhoz, hogy a másik fél ne tegyen ellene feljelentést, illetve ne bántalmazzák ott a helyszínen.

A sértett meggyőzése érdekében a telefonhívás során egy nő is átvette a telefont az állítva, hogy nekik okozott balesetet az állítólagos unoka, és nyomatékosan követelte nem létező káruk megtérítését is.

A magát az unoka barátjának kiadó vádlott a telefonhívás idején már ott várakozott a sértett házánál, majd miután társai letették a telefont, a sértett abban a téves hiszemben invitálta be a lakásába, hogy a vádlott fogja elvinni a pénzt a baleset helyszínére. A férfi a lakásba lépve átadta a mobilját az idős nőnek, melyen ekkor újra a magát unokának kiadó elkövető jelentkezett, és sürgetette a sértettet, hogy minél előbb adja át a készpénzt ismerősének, aki ennek végül eleget tett, és 3 millió forintot adott át a férfinak. A vádlott ezután sietősen távozott a helyszínről az autójával.

A vádlottat a kaposvári rendőrök az eset másnapján azonosították és elfogták, majd az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

A végig tagadásban lévő vádlott társait a nyomozás során nem sikerült felderíteni.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a többszörösen büntetett előéletű, jelenleg is egy másik ügyben kiszabott börtönbüntetését töltő vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy amennyiben a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát - a büntetési tétel felső határához közel - 4 év 6 hónapban állapítsa meg.

Címkék: unokázós, becsap, trükk, millió, vádlott, csal, idős, börtön, baleset, kék hírek