A Nagyatádi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 24 éves szerb férfit, aki összesen 16 palesztin, egyiptomi és szír állampolgárnak nyújtott segítséget anyagi ellenszolgáltatásért a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez.

A vádlott 2020 augusztusában azért érkezett Magyarországra, hogy az ismeretlenül maradt megbízójával kötött megállapodás alapján több, az ország területére illegálisan belépett személyt vigyen tovább Ausztria irányába. 

Illegális migránsok Iharosberénynél

A járőrök 2020. augusztus 18-án 2 órakor Iharosberény belterületén vontak intézkedés alá egy dán honosságú gépkocsit. A járművezető a megállítást követően ki...

A férfi a szállításhoz egy olyan dán honosságú kisteherautót szerzett, amelynek ablaktalan raktere alkalmas volt emberek bújtatására és szállítására. A vádlott az illegális határátlépőket a szerb-magyar határ közelében – már magyar felségterületen - vette fel, majd velük a déli megyéken keresztül közlekedett az osztrák határ felé, azonban a nagyatádi rendőrök Iharosberényben közúti ellenőrzés céljából megállásra szólították fel.

Az intézkedést a férfi úgy akarta elkerülni, hogy a kocsi leállítását követően egyből elfutott, de a rendőrök rövid időn belül nyomkövető kutya segítségével elfogták.

A letartóztatásban lévő vádlottal szemben a Nagyatádi Járásbíróság 2 év és 10 hónap börtönbüntetést szabott ki, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosítás végett, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért fellebbezett.

Címkék: vádlott, bevándorlás, Somogy, migráns, illegális, ítélet, bíróság, kék hírek