A Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége 57 rendbeli csalás bűntettével vádolta meg azt a különös visszaeső 28 éves férfit, aki olyan mobiltelefonokat és légzésvédő maszkokat kínált eladásra, amikkel nem rendelkezett.

A vádlottat korábban is vonták már felelősségre üzletszerűen elkövetett csalás, valamint más vagyon elleni bűncselekmény miatt, a 2 év 4 hónap börtönbüntetéséből 2017 májusában szabadult.

A fiatal férfi azonban a vádirat szerint 2019 szeptemberétől újabb bűncselekményeket követett el rendszeres haszonszerzésre törekedve, mivel 2020 márciusáig nagyobb értékű - csak a hirdetésekben létező - mobiltelefonokat adott el két internetes felületen is oly módon, hogy a vételárat, vagy annak egy részét előre kérte átutalni az általa kifejezetten erre a célra több pénzintézetnél nyitott bankszámlákra. A vádlott ezen hirdetései útján 20 ezer forinttól 250 ezer forintig terjedő összegeket szerzett meg, a telefonokat a vevők hiába várták.

A vádlott a tavaszi veszélyhelyzetben „profilt váltott” és a koronavírus járvány terjedését kihasználva 2020 márciusában és áprilisában - a barcsi nyomozók általi őrizetbe vételéig - 35 esetben csapta be a speciális légzésvédő maszkokat vásárolni szándékozó embereket. Az a sértett járt a legrosszabbul, aki 30 darab maszkért 136.500 forintot utalt előre a férfinak.

A vádlott a csalás sorozattal összeségében 3,8 millió forint kárt okozott, ami nem térült meg. 

A letartóztatásban lévő férfival szemben az ügyészség előkészítő ülésen történő beismerés és tárgyalásról való lemondás esetére 4 év börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltást indítványozott a Barcsi Járásbíróságra benyújtott vádiratában.

Címkék: mobil, hirdetés, veszélyhelyzet, visszaeső, maszk, telefon, millió, csal, internet, kék hírek